Tentativă de lovitură de stat în Sudanul de Sud. Focuri de armă şi cadavre pe străzile capitalei


Sudanul de Sud: Preşedintele Salva Kiir, în timpul ceremoniei de deschidere a summit-ului Uniunii Africane, a declarat  că pe 16 decembrie 2013 el a învins o încercare de lovitură de stat a unui rival politic, după o noapte de luptă în Juba.
Sudanul de Sud: Preşedintele Salva Kiir, în timpul ceremoniei de deschidere a summit-ului Uniunii Africane, a declarat că pe 16 decembrie 2013 el a învins o încercare de lovitură de stat a unui rival politic, după o noapte de luptă în Juba. (STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Getty Images)

După mai mult de 15 ore de lupte şi explozii pe străzile din Juba, guvernul sud-sudanez a anunţat că a recâştigat controlul asupra situaţiei, după o "tentativă de lovitură de stat", care a readus capitala celei mai tinere ţări din lume la coşmarul unui război civil.

Focurile de armă, care au început duminică seară târziu, au fost concentrate în jurul principalelor cazarme ale armatei SPLA, fosta armată rebelă care a devenit oficial armata Sudanului de Sud. Exploziile de Kalashnikov au fost înlocuite în timpul nopţii cu artileria grea şi cu explozii din ce în ce mai intense. Până dimineaţa târziu, ştiri fragmentare şi confuze au circulat din telefon în telefon. Doar la aproximativ ora trei în după-amiaza zilei de luni, preşedintele Salva Kiir a apărut în faţa presei , purtând echipament de camuflaj şi fără caracteristica sa pălărie neagră de cowboy, acuzându-l răspicat pe rivalul istoric - şi fostul său "numărul doi" - Riek Machar. Se pare că fostul vice-preşedinte,"profetul nenorocirii" - cum l-a numit Kiir - îndepărtat de la putere cu ocazia remanierii cabinetului din luna iulie, s-a aflat în spatele revoltei conduse de "un grup de soldaţi, aliaţi ai săi" loiali etniei Nuer (Kiir, la fel ca eroul luptei pentru independenţă, John Garang, face parte din tribul dominant Dinka), raportează marţi Corriere.

„Un grup de soldaţi, care pe vremuri erau în exerciţiu la sediul lui Riek Machar, a stârnit atacuri repetate împotriva bazelor Hay Geyada (în apropiere de universitate, în inima capitalei Juba n.r.) şi Bilpam (la periferia de nord a oraşului). Armata are controlul deplin asupra situaţiei”, a declarat, la puţin timp după discursul preşedintelui, purtătorul de cuvânt militar Philip Aguer. Cu toate acestea, potrivit martorilor oculari, pe străzile din capitală se aud din nou împuşcături.

Oraşul este sub stare de asediu, spaţiul aerian este închis, străzile (goale) sunt înţesate cu puncte de control. În ciuda apelurilor repetate lansate de conducerea militară ca toţi să "se întoarcă la casele lor şi să nu intre în panică" sediul UNMISS - misiunea ONU în Sudanul de Sud – de la Tongpiny a fost luat cu asalt de către populaţie. Conform celor declarate de o sursă din interior "aproximativ 3.500 de persoane au intrat deja iar alte 4.000 împing, la intrarea în incintă, pentru a intra". Potrivit unor surse ONU, numărul refugiaţilor ar fi de aproximativ 13.000.

Nu a fost difuzat niciun raport oficial cu numărul morţilor şi răniţilor, dar pe Twitter şi Facebook se răspândesc mărturii cu cadavrele de pe străzi, cu vânătoarea de oameni care are loc în cartierele El Jebel, Nyakuron şi Souk Siita, şi cu fracţiunea rebelă cocoţată pe pantele muntelui Jebel Kujur din spatele oraşului. Liniile telefonice sunt supraîncărcate şi timp de o jumătate de zi generatoarele - într-un oraş fără electricitate - s-au oprit pentru a permite soldaţilor şi civililor să identifice originea focurilor de armă şi exploziilor. Juba se pregăteşte de o noapte fără lumini şi fără ştiri, sub tirul focurilor de armă şi cu fantoma unui război încă prea aproape pentru a fi uitat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe