Teodorovici acuză BNR de presiuni agresive asupra băncilor. Îl cheamă pe Isărescu la raport

Eugen Teodorovici lansează acuzaţii la adresa Guvernatorului BNR şi anunţă că îl va chema pe acesta la Ministerul de Finanţe pentru a "discuta deschis."
Eugen Teodorovici (Ministrul Finanţelor Publice),
Eugen Teodorovici (Ministrul Finanţelor Publice), (Florin Chirilă/Epoch Times)

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, duminică seara, că a auzit „din piaţă” că Banca Naţională a României ar face presiuni asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR şi a anunţat că îi va invita la minister pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a discuta cu aceştia despre sistemul bancar.

„Am să fac invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe. Dânsul nu a mai fost cred că de mulţi ani de zile pe la Finanţe. (...) am să-l invit eu la Finanţe alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi împreună vor trebui să-mi răspundă la nişte întrebări tocmai pentru a evita situaţiile care se întâmplă astăzi în zona sistemului bancar. Să le ascult, dacă mai au şi alte doleanţe, dar să şi pun şi eu întrebări şi să am şi câteva răspunsuri, vorbim de provizioane bancare... (...) Cred că e momentul ca domnul guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis pentru că aud tot felul din piaţă, aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale, eu sper să nu fie adevărat, către bănci, pentru a nu se scădea ROBOR-ul”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seară, la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a explicat că zece dintre cele 35 de bănci care activează pe piaţa românească fac ROBOR, fiind cele care afişează dobânda la care să se împrumute între ele, în limita a cinci milioane de lei, iar ROBOR se stabileşte ţinând cont de cotaţiile băncilor, nu de tranzacţiile făcute la dobânzi.

Declaraţiile lui Teodorovici vin în contextul în care recent guvernul a adoptat o ordonanţă care introduce "taxa pe lăcomie" pentru bănci, cu alte cuvinte, băncile urmează să fie taxate diferenţiat, în funcţie de ROBOR. Cum această taxă a fost extrem de criticată, Teodorovici a susţinut, duminică, la Antena 3, că, în opinia sa, Ordonanţa 114 este cel mai curajos act normativ pe care un Guvern l-a dat şi au fost presiuni ca această ordonanţă să nu iasă, şi vor fi în continuare.

"Sunt sigur că va fi o campanie puternică. Au fost multe acţiuni. Vorbeam şi cu doamna prim-ministru şi cu preşedinţii Coaliţiei de guvernare că poate ar fi bine să prezentăm în mod public, după ce se aşează şi Ordonanţa, felul în care ministerele inclusiv au dat puncte de vedere pe această Ordonanţă de urgenţă.(...) În aparatul de lucru al fiecărui minister în parte, din păcate, au rămas foarte mulţi care ştiu să spună doar nu", a declarat ministrul, citat de Hotnews.

Ce prevede OUG 14 în materie de "taxa pe lăcomie".

Art. 86 - (1) Instituţiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare, denumită în continuare taxa pe active, în situaţia în care media trimestrială ROBOR determinată potrivit art. 87 alin. (2) depăşeşte pragul de 2%, denumit în continuare prag de referinţă.

(2) Prin instituţie bancară se înţelege instituţiile de credit, persoane juridice române, definite, astfel, potrivit legii de organizare şi funcţionare, şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit ale persoanelor juridice străine.

Art. 87 - (1) Taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. (3) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfârşitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în patrimoniu, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

(2) Media trimestrială ROBOR se stabileşte pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, calculate şi publicate de Banca Naţională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituţii.

(3) Cotele taxei pe active se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă, astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%;
b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;
c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%;
d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%.

(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne