Timofti - Prezenţa trupelor ruse în Transnistria, un pericol major

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a invocat inconsecvenţa autorităţilor ruse în privinţa angajamentului luat în urmă cu 13 ani de a-şi retrage trupele din Transnistria, într-un interviu acordat, miercuri, Radio Chişinău, postul local al Societăţii Române de Radiodifuziune.

”E adevărat, au trecut mai mulţi ani de la summit-ul OSCE de la Istanbul (n.r. - 1999) şi situaţia s-a schimbat mult de atunci”, a declarat preşedintele moldovean.

Nicolae Timofti şi-a manifestat speranţa că mesajul său de retragere a trupelor trimis recent Moscovei, prin intermediul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, va fi perceput în capitala Federaţiei Ruse, subliniind că prezenţa acestor militari pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă ”un pericol major”.

Interviul a fost acordat cu o zi înainte de vizita oficială a preşedintelui moldovean în România, ţară despre care a declarat, în acelaşi interviu, că ”este cea mai apropiată de Republica Moldova”.

La invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va efectua, joi, o vizită oficială în România, informează Administraţia Prezidenţială.

Cu prilejul vizitei, vor avea loc convorbiri oficiale între cei doi şefi de stat, urmate de o declaraţie de presă comună.

Preşedintele Republicii Moldova se va mai întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, precum şi cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul convorbirilor cu preşedintele României vor fi abordate teme aflate pe agenda bilaterală, perspectiva europeană a Republicii Moldova, precum şi subiecte de actualitate de pe agenda internaţională.

Aceasta este a doua vizită externă a lui Nicolae Timofti după preluarea funcţiei. Prima vizită a avut loc la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe