Tragedia de la Colectiv. Primăria lui Piedone, în vizorul DNA

Primarul demisionar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, intră oficial în atenţia procurorilor DNA.
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (wikipedia.org)

Procurorii DNA anchetează modalitatea de emitere a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, eliberată de primarul Sectorului 4 Bucureşti, Cristian Popescu-Piedone.

Potrivit unui răspuns al DNA la solicitarea Agerpres, dosarul a fost înregistrat ca urmare a declinării competenţei de către Parchetul Înaltei Curţi în cazul unei părţi din dosar.

"La data de 5 noiembrie 2015, DNA a înregistrat un dosar penal, ca urmare a disjungerii unei părţi din dosar şi a declinării competenţei cu privire la aspecte privind modalitatea de emitere a autorizaţiei de funcţionare eliberată de primarul sectorului 4 Bucureşti, privind spaţiul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr.7 (spaţiul în care funcţiona clubul Colectiv)", se arată în răspunsul DNA.

Procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, a explicat că din ordonanţa de declinare şi disjungere a unei părţi din dosarul privind club Colectiv, într-o primă fază, rezultă că ar fi vizaţi funcţionari din cadrul Primăriei sectorului 4, inclusiv primarul Piedone.

"Cercetările vizează fapte de competenţa DNA, respectiv abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la această faptă şi fals intelectual. (...) Din ordonanţa de declinare rezultă că sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de corupţie în legătură cu circumstanţele în care a fost emisă autorizaţia de funcţionare pentru clubul Colectiv. Dintr-o primă fază, rezultă că sunt vizaţi funcţionari din cadrul primăriei, inclusiv primarul sectorului, care atrage competenţa DNA", a declarat Marius Iacob, potrivit publicaţiei citate.

Oficialul a precizat că şeful DNA a dispus ca un colectiv format din doi procurori şi mai mulţi ofiţeri de poliţie să efectueze acte de urmărire penală în cauză.

"În cursul zilei de azi vom stabili un plan de anchetă şi putem să vă comunicăm că vom derula cu maximă celeritate activităţile care se impun în prezenta cauză", a afirmat procurorul şef adjunct al DNA.

Întrebat dacă există posibilitatea să se fi dat mită pentru eliberarea autorizaţiei respective, Marius Iacob a punctat că, din primele date ale anchetei, sunt doar indicii cu privire la fapte asimilate infracţiunii de corupţie, respectiv abuz în serviciu.