Traian Băsescu este cel mai cunoscut politician român în Republica Moldova (GeoPol)

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Alexandru Micsik / Administraţia prezidenţială)

Potrivit unui barometru realizat de GeoPol, preşedintele Traian Băsescu este cel mai cunoscut politician român în Republica Moldova, restul politicienilor, cu mici excepţii, sunt cvasinecunoscuţi.

Cu puţine excepţii, majoritatea politicienilor de la Bucureşti sunt necunoscuţi în proporţie de 70%. Cel mai cunoscut politician este preşedintele Traian Băsescu, pe care 75% dintre respondenţi l-au putut identifica. La această popularitate a contribuit şi decizia sa de a facilita acordarea cetăţeniei române, se arată în barometrul GeoPol.

Peste jumătate dintre respondenţi au declarat că nu îl cunosc pe fostul premier Emil Boc. Ion Iliescu este recunoscut de peste jumătate dintre respondenţi, iar Adrian Năstase de 47%. Liderii USL, în schimb, sunt nişte iluştri necunoscuţi. Clasamentul ”iluştrilor necunoscuţi” este condus de Cristian Rizea, responsabilul PSD pentru Republica Moldova, pe care nu l-au putut identifica 77,9% dintre respondenţi. Prea bine nu stau nici Viorel Badea, senator PDL pentru românii din diaspora, şi secretarul de stat responsabil cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac, chiar dacă este născut în Basarabia.

Dintre partidele politice, cel mai vizibil este PDL. 13,3% dintre locuitorii Republicii Moldova cu cetăţenie română ar vota PDL, în timp ce doar 1,1% ar prefera USL. Autorii studiului remarcă însă faptul că 39,2% dintre cei care deţin cetăţenie română nu ar vota, iar 39,9% nu ar şti cu cine să voteze. Potrivit GeoPol, cel mai probabil, la viitoarele alegeri parlamentare din România nu vor vota aproximativ 80% dintre cei cu drept de vot, ceea ce arată că cetăţenia română nu creează şi comportament cetăţenesc.

Totodată, sub 10% dintre cetăţenii Republicii Moldova declară că sunt interesaţi în mare şi în foarte mare măsură de evenimentele politice din România, 14,2% sunt neutri, 21,1% sunt puţin interesaţi, iar 52,6% sunt complet dezinteresaţi de scena politică din România, conform GeoPol.

În funcţie de etnie, dezinteresul este cel mai ridicat în rândul minorităţii ruse - 72,2%, iar în privinţa categoriilor de vârstă, cea mai mare lipsă de interes se manifestă în rândul cetăţenilor de peste 60 de ani - 60%.

Experţii GeoPol apreciază că, pentru a-şi creşte notorietatea peste Prut, politicienii români trebuie să vină cu acţiuni pragmatice, nu cu discursuri patriotarde.

Barometrul GeoPol se bazează pe o cercetare realizată pe un eşantion de 1.128 de persoane, eşantion reprezentativ la nivelul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe