Transneft se simte insultată de Bulgaria, în proiectul oledoctului Burgas-Alexandroupolis

Compania rusă Transneft intenţionează să reexamineze utilitatea cooperării sale cu Bulgaria pentru construcţia oleoductului transbalcanic Burgas-Alexandroupolis, a anunţat vineri directorul general al societăţii, Aleksandr Tokarev.

"Consider comportamentul Bulgariei o insultă", a spus Tokarev. "Transneft nu este în măsură să finanţeze acest proiect la infinit. Deci vom revizui utilitatea cooperării noastre cu Bulgaria", a adăugat el.

În 2007, Rusia, Grecia şi Bulgaria au semnat un acord interguvernamental care prevede construcţia unui oleoduct transbalcanic cu o lungime de 300 de kilometri.

Urmând să aibă o capacitate de 35 de milioane de tone de petrol pe an, conducta urmează să lege oraşul bulgar Burgas (malul Mării Negre) de portul grec Alexandroupolis (Marea Egee), ocolind strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Transneft a acuzat în repetate rândul Bulgaria că nu îşi finanţează partea sa de lucrări şi că datoria sa a ajuns la 7,3 milioane de euro.

În februarie, acţionarii proiectului au convenit că această datorie trebuie plătită înainte de 20 de martie, dar Sofia nu a respectat termenul.

Săptămâna trecută, Bulgaria a amânat până în septembrie decizia privind construcţia oleoductului, pentru a evalua mai bine impactul ecologic al proiectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe