Transparenţa, un "moft". PSD vrea să schimbe legea finanţării partidelor

Semnând generic "deputaţi PSD", mai mulţi deputaţi propun schimbarea legii finanţării partidelor, astfel încât să nu mai trebuiască să detalieze modul în care au cheltuit banii primiţi de la buget.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputaţii PSD au depus mai multe amendamente la un proiect de modificare a Legii finanţării partidelor, propunând ca formaţiunile politice să nu mai fie obligate să depună un "raport detaliat" al veniturilor şi cheltuielilor, ci doar un "raport sintetic", relatează Hotnews.

Nu în ultimul rând, deputaţii PSD vor să introducă în lege un articol care prevede ca Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să se concentreze pe activitate de "prevenire şi îndrumare" şi mai puţin de sancţionare.

Redăm amendamentele, semnate la autor de "deputaţi PSD":

*Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.

Se va modifica la modul următor:

Articolul 49, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.

*După articolul 59 se introduce articolul 59^1 cu următorul cuprins:
Art. 59^1.- Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, îndrumarea şi ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor şi a standardelor internaţionale în materie.
În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire şi îndrumare prevalează în faţa celui sancţionator.

Proiectul de lege a ajuns la comisia juridică pentru un raport suplimentar, după ce a fost retrimis de la plen, la solicitarea PNL. După raportul de la deputaţii jurişti, va merge la votul final în Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne