"Trei ani de la Colectiv, 65 de morţi, nici un vinovat, nici un proces pe rol" - Dosarul Colectiv, amânat din nou

Comemorare Colectiv, Baia Mare, 30 octombrie
Comemorare Colectiv, Baia Mare, 30 octombrie (Gianina Fiordean)

Judecarea dosarului Colectiv a fost amânată din nou, pentru data de 22 octombrie, pe motiv că în această cauză nu a fost repartizat încă un nou judecător după pensionarea lui Valeriu Mihail Terceanu, relatează Mediafax.

În mod normal, după pensionarea lui Terceanu, trebuia repartizat un nou judecător în dosar, care să decidă dacă procesul ar putea fi reluat de la zero, potrivit normelor. Însă, până luni acest lucru nu s-a întâmplat, spre frustrarea supravieţuitorilor şi rudelor victimelor.

"Aşa cum era de aşteptat, justiţia îşi urmează cursul. 3 ani de la Colectiv, 65 de morţi, nici un vinovat, nici un proces pe rol", a scris, pe Facebook, Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi tată al unui tânăr care a supravieţuit incendiului de la Colectiv pentru a muri apoi în spital, pradă infecţiilor nosocomiale.

Reamintim că pe 24 iulie, plenul CSM a aprobat, cu unanimitate, cererea de pensionare depusă de Valeriu Mihail Terceanu, judecătorul din dosarul Colectiv. La momentul respectiv, vestea a stârnit indignare printre cei ce aşteaptă cu durere şi speranţă soluţionarea acestui dosar, în special printre rudele şi urmaşii victimelor.

Pe 31 august, preşedintele Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie a acestuia. În consecinţă, procesul ar putea fi reluat de la zero, aşa cum s-a întâmplat şi cu procesele lui Dragnea şi Tăriceanu în urma anunţului pensionării judecătoarei Ana Maria Dascălu.