Trei bărbaţi din Asia Centrală, arestaţi pentru că ar fi plănuit un atentat cu bombă în Rusia

Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Poliţia din sudul Rusiei a arestat trei bărbaţi din Asia Centrală pentru că ar fi plănuit un atentat cu bombă, la o săptămână după ce teroriştii Statului Islamic din Tadjikistan au ucis 144 de persoane la un concert rock din Moscova, potrivit The Telegraph.

Cei trei bărbaţi "plănuiau un atac terorist cu bombă într-un loc aglomerat din regiunea Stavropol", a declarat agenţia rusă de presă TASS, citând un purtător de cuvânt al Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Serviciile de securitate ruseşti nu au precizat din care dintre cele cinci ţări din Asia Centrală din fosta Uniune Sovietică proveneau bărbaţii.

FSB a publicat o înregistrare video în care se vede cum bărbaţii fac cumpărături de alimente şi cuie, când agenţii săi au intrat apoi şi i-au trântit la pământ.

"Componente ale unui dispozitiv exploziv improvizat, substanţe chimice şi submuniţii" au fost confiscate la domiciliile bărbaţilor arestaţi, potrivit Baza, un canal Telegram legat de forţele de securitate ruse.

Citiți și Originile întunecate ale comunismului. Partea 1 din 3

Rusia este pe muchie de cuţit de la atacul asupra sediului Primăriei Crocus din nord-vestul Moscovei, cel mai grav atac terorist comis în Rusia în ultimii 20 de ani.

Se crede că atacul a fost comis de ramura Khorasan a Statului Islamic, care operează din Afganistan şi recrutează persoane din Asia Centrală.

De atunci, guvernele din Asia Centrală şi-au avertizat cetăţenii să se aştepte la o reacţie de răspuns.

Au fost raportate atacuri asupra întreprinderilor şi cafenelelor tadjice, iar poliţia rusă şi-a intensificat inspecţiile asupra documentelor cetăţenilor din Asia Centrală.

'Primul Departament', un grup rusesc pentru drepturile omului, a declarat, de asemenea, că poliţia adună migranţii şi îi deportează. Acesta a citat un avocat anonim din Sankt Petersburg care a declarat că a văzut "cel puţin două avioane pline" zburând înapoi în Asia Centrală.

Citiți și Pentru a-i înţelege pe globalişti trebuie să înţelegem religia lor psihopată

"Există, de asemenea, raiduri în cămine şi apartamente. Toate centrele speciale de detenţie sunt supraaglomerate", a declarat avocatul.

Potrivit agenţiei de ştiri Interfax, un tribunal din Sankt Petersburg a declarat că 400 de migranţi au fost expulzaţi în acest weekend în cadrul unei acţiuni de reprimare a muncitorilor din Asia Centrală aflaţi în Rusia fără a avea actele în regulă.

Atacatorii de la Moscova se încadrează într-un tipar

Forţele de securitate ruseşti pretind în mod regulat că au destructurat celule teroriste islamiste. La începutul lunii martie, FSB a ucis doi kazahi în apropiere de Moscova. Se spunea că aceştia plănuiau un atac asupra unei sinagogi.

Mulţi lucrători migranţi călătoresc din Asia Centrală pentru a munci în Rusia, dar sunt adesea trataţi prost şi devin vulnerabili în faţa recrutorilor Statului Islamic.

Edward Lemon, specialist pe domeniul Asia Centrală şi profesor la Universitatea A&M din Texas, a declarat că recrutarea atacatorilor de la Crocus City Hall pare să se încadreze în acest model.

"Ei au migrat în Rusia relativ recent, nu erau deosebit de religioşi şi par să se fi mobilizat rapid pentru violenţă", a spus el.

Însă Maximilian Hess, autorul cărţii "Războiul economic: Ucraina şi conflictul global dintre Rusia şi Occident", a declarat că Vladimir Putin i-a avertizat pe oficialii ruşi să nu reprime cu prea mult entuziasm muncitorii migranţi, deoarece aceştia au devenit vitali pentru efortul de război al Kremlinului.

"Rusia se confruntă cu o lipsă crucială de lucrători, deoarece Putin a dus economia în plin război. Sursa covârşitoare de lucrători pentru astfel de angajări este forţă de muncă migrantă din Asia Centrală", a spus el.

Forţa de muncă a Rusiei s-a redus de când Kremlinul a invadat Ucraina, în urmă cu doi ani, deoarece sute de mii de oameni au fost mobilizaţi în armată şi chiar mai mulţi au fugit din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe