Trudeau victorios în alegerile din Canada. Harper se retrage

Justin Trudeau din Partidul Liberal a fost ales în funcţia de viitor premier al Canadei. Liderul demisionar Stephen Harper este înlocuit după ce a deţinut 9 ani această poziţie.
Liderul liberalilor canadieni, Justin Trudeau, devine premierul Canadei (Steve Russell/Toronto Star via Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2015

Premierul canadian Stephen Harper a demisionat marţi de la conducerea Partidului Conservator după ce liberalii, conduşi de Justin Trudeau, au ieşit victorioşi în alegerile legislative din Canada, conform Deutsche Welle.

“Am discutat cu premierul Stephen Harper şi el m-a îndemnat să vorbesc cu noul comitet parlamentar pentru a numi un lider interimar”, a susţinut preşedintele Partidului Conservator, John Walsh, într-o declaraţie.

“Poporul nu greşeşte niciodată”, a declarat Harper în legătură cu înfrângerea sa, adăugând că l-a sunat pe Trudeau pentru a-l felicita.

Alegându-l pe Trudeau, fiul carismatic al unui alt premier populist, canadienii şi-au demonstrat nemulţumirea tot mai mare faţă de cei nouă ani de guvernare conservatoare în care au fost scăzute taxele aplicate corporaţiilor, a fost evitată legislaţia privind schimbarea climatului şi s-au menţinut neînţelegerile cu administraţia Obama cu privire la controversata conductă Keystone XL.

Conform estimărilor făcute înaintea alegerilor, Harper şi Trudeau ocupau poziţii aproximativ egale, dar după închiderea secţiilor de votare, luni noaptea, a devenit tot mai clar că liberalii au câştigat cu o majoritate categorică, obţinând cel puţin 173 de mandate din cele 338 de locuri în Parlamentul canadian.

În urmă cu patru ani, liberalii au câştigat doar 34 de locuri, înregistrând cea mai usturătoare înfrângere din istoria partidului lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor