Trump afirmă că ar încuraja Rusia să "facă ce naiba vrea" cu orice ţară NATO care nu plăteşte suficient

Donald Trump
Donald Trump (Brandon Bell/Getty Images *)

Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat la un miting că, sub preşedinţia sa, naţiunile NATO care nu-şi îndeplinesc obligaţiile financiare faţă de alianţa militară nu vor primi ajutor din partea Statelor Unite nici măcar atunci când vor fi atacate de Rusia.

"NATO a fost distrus până când am venit eu. Am spus: 'Toată lumea va plăti'. Ei au spus: 'Ei bine, dacă nu plătim, ne veţi mai proteja?'. Am spus: 'Absolut nu'. Nu le-a venit să creadă răspunsul", a declarat sâmbătă preşedintele Trump în timpul unui miting în Carolina de Sud.

"Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat în picioare şi a spus: 'Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?'. Eu am întrebat: 'Nu aţi plătit? Sunteţi rău-platnici?'. El a spus: 'Da'. Să spunem că s-a întâmplat asta. Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plăteşti. Trebuie să-ţi plăteşti facturile".

Citiți și Tema vârstei şi capacitatea mentală domină campania electorală în SUA după ce un raport pune la îndoială memoria lui Biden

Preşedintele Trump a menţionat că, datorită poziţiei sale inflexibile, care a cerut membrilor NATO să plătească partea lor convenită în cadrul Alianţei, "sute de miliarde de dolari" au intrat în organizaţie.

"Şi de aceea au bani astăzi, datorită a ceea ce am făcut eu", a subliniat Trump.

La baza alianţei NATO, formată din 31 de membri, se află acordul conform căruia un atac asupra unuia dintre membri este un atac asupra tuturor.

În timpul campaniei sale din 2016, preşedintele Trump a avertizat că, sub conducerea sa, Statele Unite vor putea renunţa la angajamentele NATO faţă de naţiunile care nu alocă două procente din PIB pentru cheltuieli militare, aşa cum se menţionează în liniile directoare ale alianţei.

Citiți și Bombă: Departamentul Trezoreriei SUA recunoaşte că a vizat finanţele "MAGA" fără un proces echitabil

Potrivit unui raport NATO din 2023, doar şapte dintre cei 31 de aliaţi au atins ţinta de 2% din PIB privind cheltuielile pentru apărare în 2022. Chiar şi aceasta a fost o îmbunătăţire faţă de 2014, când doar trei aliaţi au îndeplinit cerinţa minimă.

"Statele Unite au reprezentat 54% din PIB-ul combinat al Aliaţilor şi 70% din cheltuielile combinate pentru apărare. Cheltuielile militare totale ale NATO în 2022 au fost estimate să depăşească 1.000 de miliarde de dolari."

În aprilie 2023, Statele Unite reprezentau 16,19% din bugetul NATO şi principalul contribuabil comun, alături de Germania, care avea aceeaşi pondere. Marea Britanie a contribuit cu peste 11%, iar Franţa cu peste 10%.

Restul statelor membre au contribuit cu mai puţin de 10%, 14 dintre ele cheltuind mai puţin de 1% fiecare. "Franţa, Germania şi Regatul Unit reprezintă împreună aproximativ 50% din cheltuielile de apărare ale aliaţilor din afara SUA".

Citiți și SUA - Curtea Supremă pare hotărâtă să nu voteze scoaterea lui Trump de pe buletinele de vot din Colorado

NATO a precizat că aliaţii care nu ating ţinta de 2% din PIB în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare vor "opri orice declin; vor urmări să crească cheltuielile de apărare în termeni reali, pe măsură ce PIB-ul creşte; şi vor urmări să se apropie de linia directoare de 2% în decurs de un deceniu".

În discursul său, preşedintele Trump l-a criticat pe predecesorul său, preşedintele Barack Obama: "Am auzit că (NATO) îl plăcea mai mult pe Obama. Ar trebui să le placă mai mult Obama. Ştiţi de ce? Pentru că el nu a cerut nimic. Eram ca ţara proastă a lumii şi nu vom mai fi ţara proastă a lumii".

Trump şi NATO

Într-o declaraţie de sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a calificat comentariile preşedintelui Trump despre NATO drept "îngrozitoare şi dezechilibrate", potrivit CNN.

"Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume, deoarece ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant şef este de a menţine poporul american în siguranţă şi de a rămâne fidel valorilor care ne unesc. Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi ai noştri de către regimuri criminale este îngrozitoare şi dezechilibrată - şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea globală şi economia noastră acasă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Citiți și Istoricul care a prezis corect aproape toţi câştigătorii alegerilor din 1984 încoace, despre cine are şanse să câştige în 2024

Comentariile preşedintelui Trump privind retragerea sprijinului din partea NATO "sunt cuvintele unui candidat serios la preşedinţie, aşa că ar trebui tratate cu seriozitate", a declarat pentru Politico ministrul adjunct de Externe polonez Paweł Zalewski.

"Dacă vom face asta, atunci înseamnă o schimbare a logicii prezenţei SUA în NATO. Este foarte îngrijorător. El solicită în mod corect ţărilor membre să cheltuiască mai mult pentru apărare, dar, de asemenea, solicită Rusiei să atace. Acest lucru este complet de neînţeles", a remarcat Zalewski.

Într-un interviu acordat CNN, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost întrebat dacă, în cazul în care Trump va câştiga un al doilea mandat la Casa Albă, acest fapt ar reprezenta o problemă pentru alianţa militară.

"Nu este treaba mea, nu este treaba NATO să aibă vreo opinie despre cine va fi ales preşedinte în orice aliat NATO - asta include, desigur, Statele Unite. Dar sunt încrezător că, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din această toamnă, Statele Unite vor rămâne un membru ferm al alianţei, deoarece este în interesul de securitate al SUA să aibă un NATO puternic", a răspuns el.

Citiți și Curtea de Apel a decis că Trump nu are imunitate în cazul evenimentelor din 6 ianuarie 2021

"Critica nu se referă în principal la NATO. Este în principal despre aliaţii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru NATO. Iar vestea bună este că aliaţii NATO, aliaţii europeni şi Canada, au început acum cu adevărat să crească cheltuielile pentru apărare."

De asemenea, preşedintele Trump a cerut Congresului SUA să nu mai acorde ajutor extern "niciunei ţări dacă nu se face sub formă de împrumut, nu doar ca o donaţie".

El a afirmat într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social, pe 10 februarie, că fondurile ar putea fi împrumutate în "condiţii extraordinar de bune", cum ar fi faptul că nu trebuie să plătească dobânzi şi o durată nelimitată. Cu toate acestea, ar fi totuşi un împrumut.

"Acordul ar trebui să fie (Contingent!) că SUA va ajuta ca naţiune, dar dacă ţara pe care o ajutăm se întoarce vreodată împotriva noastră sau se îmbogăţeşte cândva în viitor, împrumutul va fi achitat şi banii vor fi returnaţi Statelor Unite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe