Trump contestă o sentinţă care prevede că trebuie să plătească 454 milioane USD într-un caz de fraudă civilă

Donald Trump
Donald Trump (Joe Raedle/Getty Images)

Donald Trump a contestat luni decizia unui judecător conform căreia fostul preşedinte american trebuie să plătească 454 de milioane de dolari în penalităţi şi dobânzi pentru că şi-a exagerat în mod fraudulos averea netă şi valorile proprietăţilor sale imobiliare pentru a obţine condiţii mai bune de împrumut, informează Reuters.

Trump a cerut unei curţi de apel de nivel intermediar din statul New York să anuleze hotărârea judecătorului Arthur Engoron din 16 februarie într-un proces civil de fraudă intentat în 2022 de procurorul general al statului New York, Letiţia James. Hotărârea a inclus o penalitate de 354,9 milioane de dolari şi limite privind capacitatea sa de a face afaceri în statul New York.

Citiți și Judecător de la Curtea Supremă din NY ordonă ca Trump şi directorii executivi să plătească peste 350 de milioane USD

Sancţiunile, împreună cu despăgubirile considerabile acordate de juriu în alte două cazuri civile, ar putea deveni o pierdere a rezervelor de numerar ale lui Trump şi ar putea afecta părţi din imperiul său imobiliar în timp ce urmăreşte nominalizarea republicană pentru a concura cu Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie.

James l-a acuzat pe Trump în proces că şi-a supraestimat averea netă cu până la 3,6 miliarde de dolari în declaraţiile financiare furnizate băncilor. Trump i-a acuzat pe James şi Engoron de părtinire politică împotriva sa.

Pe lângă impunerea sancţiunilor pecuniare, decizia lui Engoron i-a interzis lui Trump să conducă o corporaţie în New York sau să solicite împrumuturi de la bănci înfiinţate sau înregistrate în acest stat timp de trei ani. Judecătorul a sporit, de asemenea, puterile unui supraveghetor financiar numit de instanţă la Trump Organization, entitatea umbrelă pentru afacerile fostului preşedinte.

Citiți și CIA a avut aliaţi străini care au spionat echipa lui Trump, declanşând farsa de complicitate cu Rusia [Surse]

Curtea de apel - numită oficial Divizia de Apel, Primul Departament - ar putea suspenda decizia judecătorului în timpul unui proces de apel care ar putea dura un an sau mai mult.

Trump a negat că ar fi comis vreo infracţiune. Averea sa netă se ridică la 2,6 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a Forbes, dar relatările privind valoarea averii sale variază foarte mult şi a rămas neclar cât de mulţi bani are la îndemână. Trump a declarat într-o depoziţie din aprilie 2023 că are aproximativ 400 de milioane de dolari în active lichide.

Decizia lui Engoron a urmat unui proces controversat de trei luni în Manhattan, care a început în octombrie. Acesta a inclus mărturii ale lui Trump, care a recunoscut că evaluările proprietăţilor sale nu au fost întotdeauna exacte, dar creditorii săi au fost înştiinţaţi să le verifice în mod independent, a menţionat el.

Citiți și Trump cere Curţii Supreme să blocheze respingerea imunităţii prezidenţiale

Judecătorul i-a amendat, de asemenea, pe fiii lui Trump, Don Jr. şi Eric, cu câte 4 milioane de dolari fiecare, şi le-a interzis să conducă o corporaţie din New York doi ani. Ambii bărbaţi au negat că au comis vreo infracţiune şi s-au alăturat luni apelului lui Trump.

Plăţile din hotărârea lui Engoron se ridică la 464,4 milioane USD pentru toţi inculpaţii. Dobânda de peste 114.000 USD va continua să se acumuleze zilnic, în principal doar pentru Donald Trump. Hotărârea a fost făcută publică vineri.

Cazul face parte dintr-o serie de probleme juridice cu care se confruntă Trump - inclusiv acuzaţii penale în patru cazuri separate - deşi niciunul nu i-a diminuat avantajul incontestabil în cursa pentru nominalizarea republicană. Trump s-a folosit de aceste cazuri pentru a-şi mobiliza baza şi pentru a strânge bani, spunându-le susţinătorilor săi că este vizat din motive politice.

Citiți și Trump afirmă că ar încuraja Rusia să "facă ce naiba vrea" cu orice ţară NATO care nu plăteşte suficient

Într-unul dintre celelalte cazuri civile, un juriu a decis în ianuarie că Trump trebuie să îi plătească scriitoarei E. Jean Carroll 83,3 milioane de dolari pentru că a defăimat-o, negând afirmaţia acesteia că a violat-o în urmă cu zeci de ani. Trump a promis că va face apel. Anul trecut, un alt juriu l-a obligat pe Trump să-i plătească lui Carroll 5 milioane de dolari într-un caz separat.

Trump încearcă separat să întârzie executarea verdictului de 83,3 milioane USD şi vrea să facă apel fără a depune nicio garanţie.

Judecătorul districtual Lewis Kaplan, care supervizează acel caz, i-a dat termen până joi lui Carroll să răspundă.

Citiți și Bombă: Departamentul Trezoreriei SUA recunoaşte că a vizat finanţele "MAGA" fără un proces echitabil

Într-unul din cazurile penale, un judecător din New York a stabilit data procesului lui Donald Trump la 25 martie pentru acuzaţiile privind falsificarea registrelor de afaceri pentru a ascunde banii plătiţi actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels în schimbul tăcerii înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pe care Trump le-a câştigat.

Trump mai este pus sub acuzare la Washington şi în Georgia pentru eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020 şi în Florida pentru gestionarea unor documente clasificate la plecarea din funcţie. El a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe