Trupele germane ajung în Lituania, într-o primă desfăşurare externă pe termen lung după cel de-al Doilea Război Mondial

Trupele germane sosesc în Lituania, 6 aprilie 2024
Trupele germane sosesc în Lituania, 6 aprilie 2024 (Screenshot)

Liderii lituanieni au salutat un "eveniment istoric", deoarece Germania a început luni să îşi desfăşoare trupele în ţara baltică - membră NATO - marcând astfel prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace când forţele germane se vor afla pe termen lung în afara ţării, potrivit AP.

Aproximativ 24 de soldaţi au ajuns în Lituania, pregătind terenul, iar alţi 150 li se vor alătura în cursul acestui an. Se aşteaptă ca desfăşurarea să ajungă la efectivul complet de 5.000 de oameni până la sfârşitul anului 2027.

"Este pentru prima dată când staţionăm permanent o astfel de unitate în afara Germaniei", a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la Berlin, în cadrul unei ceremonii de adio pentru comandamentul preliminar al brigăzii germane din Lituania, potrivit agenţiei germane de presă dpa.

Pistorius a numit-o "o zi importantă pentru armata germană".

În capitala lituaniană, Vilnius, ministrul Apărării, Laurynas Kasčiūnas, a declarat că mişcarea este "un mare exemplu" pentru toate ţările de pe flancul estic al NATO, la graniţa cu Rusia şi cu aliatul său, Bielorusia.

"Vom crea o astfel de arhitectură de apărare şi descurajare încât niciun adversar din est nu se va gândi să testeze Articolul 5 al NATO", a declarat el reporterilor.

Articolul 5 privind apărarea colectivă se află în centrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, care are 32 de membri. Acesta prevede că un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Aproximativ 4.800 de soldaţi şi aproximativ 200 de civili din armata germană vor fi staţionaţi permanent în Lituania, care este din ce în ce mai îngrijorată de vecinii săi agresivi.

Conform unui acord, Lituania pregăteşte baze militare pentru brigada germană care va fi desfăşurată în acest stat baltic care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad la vest şi cu Bielorusia la est.

Armata germană, Bundeswehr, a participat la operaţiuni pe termen lung în străinătate încă din anii 1990, mai întâi în Balcani şi apoi în operaţiuni de luptă în Afganistan. În prezent, Bundeswehr menţionează că soldaţii germani sunt desfăşuraţi în Europa, Asia şi Africa, precum şi în Marea Mediterană.

Aceasta este prima desfăşurare germană permanentă de sine stătătoare, nu prin rotaţie ca parte a unei forţe multinaţionale.

Kasčiūnas a declarat că se aşteaptă ca brigada germană să atingă capacitatea operaţională completă până în 2027.

"Pentru noi, acest lucru înseamnă o descurajare mai eficientă a inamicului şi o securitate şi mai mare. Este un exemplu de leadership şi angajament excepţional, deoarece vedem efectiv apărarea colectivă şi unitatea NATO la lucru", a adăugat şeful apărării din Lituania, Valdemaras Rupsys.

Potrivit Ministerului lituanian al Apărării, se aşteaptă ca până la o treime din trupe să vină cu membrii familiilor lor.

Pistorius a declarat că Germania "va face tot ce ne stă în putinţă pentru a echipa brigada aşa cum trebuie să fie echipată de la început".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe