Tucker Carlson s-a întâlnit cu Edward Snowden la Moscova

..
.. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Celebrul moderator american Tucker Carlson s-a întâlnit la Moscova cu Edward Snowden, spionul care a divulgat informaţii despre NSA, potrivit Semafor, citat de The Independent.

Fostul informator Snowden a apărut frecvent în presa rusă înainte de a cădea de pe radarele mass mediei ruse.

Edward Snowden a primit iniţial azil în Rusia în 2013, după ce a divulgat o sumedenie de documente secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) pe când era în Hong Kong, iar apoi a primit statutul de rezident permanent în Rusia în 2020. În acel an, el şi-a anunţat decizia de a solicita dubla cetăţenie, declarând într-un tweet că "după ani de separare de părinţii noştri, eu şi soţia mea nu dorim să fim separaţi de fiul nostru".

Carlson s-ar fi întâlnit cu Snowden timp de câteva ore, dar întâlnirea nu a fost pentru programul său video, a precizat postul de televiziune.

Carlson a înregistrat însă un interviu şi cu Tara Reade, o fostă consilieră a Senatului care l-a acuzat ulterior pe preşedintele Joe Biden de agresiune sexuală, lucru pe care acesta l-a negat.

Fosta consilieră s-a mutat în Rusia după ce şi-a împărtăşit opiniile din ce în ce mai apropiate faţă de politica Rusiei.

Delegaţia rusă la ONU a chemat-o să vorbească în 2022 cu privire la "deturnarea armelor", iar pe canalul ei de youtube a apărut reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU.

Carlson a părut totuşi sceptic în legătură cu acuzaţiile ei împotriva lui Biden în 2020.

Fostul prezentator Fox News a fost aspru criticat pentru că a cerut un interviu cu preşedintele rus Vladimir Putin, care, cel puţin oficial, a fost principalul scop al călătoriei sale la Moscova.

Interviul a fost publicat joi seara şi a început cu o lungă diatribă a Putin la adresa istoriei Rusiei şi a Ucrainei.

"Tucker Carlson este departe de a fi primul jurnalist occidental care s-a aliat cu inamicul. Există o tradiţie îndelungată în care oameni precum Hitler şi Stalin au găsit britanici şi americani flexibili care să facă propagandă pentru ei", a scris Jamie Dettmer pentru Politico.

Omul de afaceri rus în exil şi liderul opoziţiei Mihail Hodorkovski, un fost oligarh care locuieşte la Londra după ce a fost închis în 2003 în Rusia, în urma unei dispute cu Putin, a remarcat pe X că Tucker Carlson face parte din efortul Kremlinului de a obţine aprobarea Occidentului.

"Are nevoie de aprobarea Occidentului. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, propagandiştii ruşi s-au apucat să scrie comentarii pro-Putin sub articole de pe site-urile de ştiri occidentale sub nume europene şi americane inventate, ca apoi să le retipărească pe post de "opinii occidentale", a scris el.

"Aici intervine Tucker Carlson. El a fost elogios la adresa lui Putin ani de zile, chiar şi atunci când dictatorul a devenit persona non grata în rândul publicului occidental mai larg. Aşa că atunci când a vizitat Moscova, a primit tratamentul de superstar".

"Vizita sa a primit mai multă acoperire mediatică decât a oricărui lider mondial sau celebritate în vizită în ultimii ani. Fiecare mişcare a sa a fost descrisă ca o chestiune de importanţă naţională - totul pentru că satisface nevoia de aprobare a regimului din partea Occidentului", a scris disidentul cu privire la călătoria lui Carlson la Moscova.

Putin a profitat de ocazie pentru a expune versiunea sa distorsionată a istoriei, susţinând că Ucraina nu este o ţară reală.

"După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă terenurile care aparţinuseră Poloniei înainte de război, terenuri care aparţinuseră anterior Ungariei şi României - deci României şi Ungariei le-au fost luate o parte din terenurile lor şi date Ucrainei sovietice, iar acestea au rămas în continuare parte a Ucrainei", a punctat el.

"Aşadar, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat după voinţa lui Stalin", a argumentat Putin, care, de altfel a afirmat că dezmembrarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe