Turcan, despre scandalul posibilelor falsuri aparţinând familiei Năstase expuse la Muzeul National de Artă: Sunt destul de reţinută cu privire la temeinicia acuzaţiilor

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Facebook)

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că a solicitat o prezentare „detaliată” a colecţiilor şi documentelor privind exponatele Muzeului Naţional de Artă, după acuzaţiile apărute în spaţiul public conform cărora în expoziţia Victor Brauner ar fi fost expuse lucrări care ar putea fi falsuri, lucrări aparţinând familiei lui Adrian Năstase.

Totodată, Raluca Turcan a precizat că este „destul de reţinută” în privinţa acuzaţiilor, relatează G4Media.

„Ca ministru, am solicitat o prezentare detaliată a colecţiilor şi documentelor din spatele exponatelor. În acelaşi timp, Corpul de Control este un organism tehnic şi în niciun caz nu ar putea să se pronunţe despre calitatea unor exponate sau să le expertizeze profesional. Vă spun foarte franc punctul meu de vedere. Din nefericire, pentru iubitorii de cultură şi cei preocupaţi de aspectele de fond în privinţa calităţii exponatelor, acesta este, de fapt, un conflict între două persoane cu o istorie mai veche. Am ajuns în situaţia în care, dacă cineva aruncă o piatră, sute de oameni să se chinuiască să demonstreze că nu a lovit pe nimeni. Aşadar, sunt destul de reţinută cu privire la temeinicia acestei acuzaţii”, a declarat marţi, la Iaşi, ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Ea a menţionat că este îngrijorător că „un om de cultură ajunge în punctul de a ridica un semn de întrebare cu privire la una dintre cele mai credibile instituţii muzeale din România, dacă nu cea mai credibilă”.

„Vorbim de Muzeul Naţional de Artă al României. Aşadar, voi verifica cu specialişti dacă există vreo fărâmă de adevăr. Dacă nu, nu voi încuraja sub nicio formă un conflict personal care să se răsfrângă în spaţiul public”, a afirmat Turcan, adăugând că va analiza toate documentele de provenienţă a exponatelor respective.

Reamintim că expertul Pavel Şuşară a adus acuzaţii grave Muzeului Naţional de Artă al României, afirmând că în expoziţia ”Victor Brauner. Între oniric şi ocult” sunt incluse lucrări false. Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, pe care Pavel Şuşară o conduce, a sesizat Ministerul Culturii.

Ulterior, istoricul de artă Adrian Buga a lansat "un protest public", acuzând că la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) au fost expuse, în cadrul expoziţiei dedicate lui Victor Brauner, o serie de opere de artă cu mari probleme de autenticitate. Acestea fac parte din colecţiile fostului premier Adrian Năstase şi ale fiilor acestuia. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne