Turcia: Consiliul Securităţii Naţionale cere prelungirea stării de urgenţă

Principalul organism pentru securitate naţională al Turciei a cerut o prelungire a controversatei stări de urgenţă impusă după puciul eşuat din 15 iulie. Aproximativ 32.000 de suspecţi rămân în custodia autorităţilor, în urma unei campanii de suprimare fără precedent.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

“Starea de urgenţă ar trebui prelungită pentru a asigura protejarea democraţiei noastre, a legii, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor noştri”, a susţinut miercuri Consiliul de Securitate Naţională (MGK) într-o declaraţie publicată după o întâlnire condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan la palatul prezidenţial din Ankara.

MGK nu a menţionat totuşi dacă următoarea perioadă a stării de urgenţă va dura tot trei luni.

Actuala stare de urgenţă a fost declarat în 20 iulie, la mai puţin de o săptămână după ce o lovitură eşuată de stat a oferit cadrul legal pentru cea mai mare campanie de suprimare din istoria modernă a Turciei.

Ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag a declarat miercuri postului de televiziune NTV că 70.000 de persoane au fost investigate pentru puciul eşuat din 15 iulie, în timp ce 32.000 dintre aceştia rămân în continuare în custodia autorităţilor.

Bozdag a declarat că ar putea avea loc noi arestări, dar nu a oferit nicio indicaţie în legătură cu momentul în care vor începe procesele celor suspectaţi de implicare în puci.

Erdogan îl învinuieşte pe clericul musulman Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat eşuate. Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, a negat acuzaţiile în repetate rânduri.

Rapoartele media turceşti susţin că autorităţile plănuiesc să construiască 174 de închisori noi în următorii cinci ani. Astfel, capacitatea totală a închisorilor din Turcia, care în prezent este de sub 200.000, va fi mai mare cu 100.000 de locuri.

Consiliul de Securitate Naţională a recomandat de asemenea ca, în viitor, data de 15 iulie să fie sărbătorită ca Ziua anuală a Democraţiei şi Libertăţilor din Turcia.

Opoziţia ia cuvântul

Activiştii au acuzat guvernul din Ankara că erodează aplicarea legii prin starea de urgenţă.

Liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a făcut miercuri cele mai critice remarci la adresa campaniei de suprimare, susţinând că partidul său de opoziţie se opune stării de urgenţă care a afectat un milion de “victime” pe cuprinsul Turciei. “Trebuie să apărăm justiţia… Mă voi opune acestei persecuţii”, a mai precizat Kilicdaroglu într-un discurs televizat susţinut în oraşul Tokat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe