Ucraina: 33 de morţi în cadrul unei explozii la o mină de cărbune



Serghei Baldaiev, un miner rănit în timpul exploziei produse la mina de cărbune Zasyadko din Doneţk, 4 martie 2015.
Serghei Baldaiev, un miner rănit în timpul exploziei produse la mina de cărbune Zasyadko din Doneţk, 4 martie 2015. (Captură Foto)

Miercuri seara, 33 de mineri au fost confirmaţi morţi după o explozie care a avut loc în dimineaţa aceleiaşi zile la o mină de cărbune din oraşul Doneţk ocupat de rebelii separatişti, în apropierea frontului de luptă din estul Ucrainei.

Oficialii minei Zasyadko au declarat că explozia a fost probabil cauzată de gaze şi nu de luptele dintre paramilitarii pro-ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene. Totuşi, Kievul a sugerat că războiul a agravat acest dezastru, acuzând separatiştii că împiedică eforturile de salvare prin restricţionarea accesului în zonă, susţine Moscow Times.

Administraţia regională din Doneţk a declarat că 16 oameni răniţi au fost duşi la spital.

“Numărul total de victime se ridică la 33”, a raportat agenţia de ştiri Interfax, citând serviciul de presă al regiunii administrative.

Mai multe camioane şi autobuze au fost aduse în zona minei pentru a transporta cadavrele la morgile locale.

Lupte grele

Doneţk a fost scena unor lupte foarte intense dintre rebelii pro-ruşi, care controlează regiunea, şi forţele loiale guvernului din Kiev. Un acord firav de încetare a focului a redus totuşi nivelul violenţelor în ultima săptămână.

Cartierul din jurul minei a fost lovit de focurile de artilerie, fragmente ale rachetelor Grad putând fi văzute pe drumurile din zonă. Dar oficialii minei au susţinut că explozia nu are legătură cu luptele şi că cel mai probabil a fost cauzată de gaze.

Mina, acum deţinută de o firmă privată, are o istorie “impresionantă” de accidente fatale în cei 57 de ani de când funcţionează. O explozie la Zasyadko în 2007 a luat vieţile a 106 oameni.

Mina Zasyadko a produs 1,4 milioane de tone de cărbune în 2013. Producţia ucraineană de cărbune a scăzut cu 22% în 2014, la 65 milioane de tone, datorită conflictului separatist care a subminat operaţiunile miniere.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a decretat ziua de joi zi de doliu în memoria minerilor care şi-au pierdut viaţa în explozia produsă la Zasyadko, informează Interfax.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe