Ucraina, acuzată de livrări de arme către Siria

(photos.com)
Epoch Times România
17.04.2012

După ce la 14 aprilie Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a votat o nouă rezoluţie pe marginea situaţiei din Siria, a doua zi în Marea Mediterană a fost arestată o navă închiriată de o companie ucraineană, sub acuzaţia că ar transporta arme spre portul sirian Tartus. Autorităţile de la Kiev intenţionează să demonstreze caracterul injust al acuzaţiilor şi consideră că este vorba despre un atac informaţional şi de presiuni politice la adresa Ucrainei, inclusiv din partea Rusiei.

Informaţia privind arestarea navei ucrainene a fost făcută publică prima dată de mass-media din Germania - Der Spiegel şi Deutsche Welle. Interesul Germaniei faţă de acest subiect este explicat prin faptul că nava arestată aparţine companiei germane Reederei Bocktiegel, a cărei conducere a primit prin poşta electronică informaţia conform căreia nava Atlantic Cruiser transportă încărcătură ilegală pentru Siria, precizează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Această informaţie a fost transmisă germanilor de către adversarii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit cărora armele şi muniţiile militare au fost încărcate pe navă în portul african Djibuti, direct de la bordul unei nave iraniene, a cărei denumire nu figurează pe fluxurile de ştiri. Jurnaliştii germani au anunţat că, aflând despre aceste suspiciuni, echipajul ucrainean şi-a schimbat traseul, acostând în portul turcesc Iskenderun.

Autorităţile germane abilitate şi-au exprimat intenţia de a verifica informaţia, la fel ca Ministerul de Externe al Ucrainei. 'Deocamdată putem spune că (firma germană) White Whale Shipping şi reprezentantul ucrainean al companiei Varamar sunt respectaţi pe piaţa internaţională a serviciilor în domeniu şi nu au fost implicaţi niciodată în scandaluri privind transportul ilegal de arme', a subliniat reprezentantul MAE ucrainean, Oleg Voloşin.

La rândul său, directorul executiv al Varamar, Aleksandr Varvarenko, afirmă că 'ceea ce au relatat mass-media din Germania nu are nicio legătură cu realitatea' şi că juriştii companiei vor da în judecată acele publicaţii care au difuzat informaţii false şi au prejudiciat reputaţia Varamar. Varvarenko a subliniat că nava a fost arendată de compania ucraineană pentru a transporta încărcături în Siria şi apoi în Turcia şi Muntenegru, nava neacostând în portul Djibuti, mărfurile fiind încărcate în portul indian Mumbai. Reprezentantul Varamar a remarcat acţiunile active ale MAE şi Ministerului Apărării din Ucraina, care s-au implicat rapid în clarificarea situaţiei, dar şi poziţia 'ciudată' a proprietarului german al navei, care, fără a clarifica situaţia, s-a grăbit să se delimiteze printr-o prejudiciere de imagine a partenerului de afaceri.

În opinia expertului Serghei Zgureţ, poate fi vorba atât despre o confuzie, cât şi despre o provocare politică. 'Este foarte suspect faptul că toate acestea s-au întâmplat a doua zi după votarea rezoluţiei în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, rezoluţie susţinută de toţi. Nu pot exclude componenta politică a conflictului', a spus Zgureţ.

Scandaluri politice cu acuzaţii privind livrări ilegale de arme au existat destule şi înainte, însă de jure aceste fapte nu au fost confirmate. 'Singura dată când a fost demonstrat că Ucraina a făcut comerţ cu mărfuri cu destinaţie militară, încălcând normele de drept internaţional, a fost în 2001. Atunci, o firmă ucraineană a livrat în China rachete X-55CM şi X-55. De altfel, acel scandal avea şi o urmă rusească', aminteşte expertul.

Între Ucraina şi Siria nu existau nici înainte de declanşarea operaţiunilor militare relaţii strânse în domeniul vânzărilor de arme. 'Dacă este să vorbim despre ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), aceasta este o piaţă tradiţională pentru Rusia. Ucraina putea să pătrundă pe ea doar strâmtorându-i pe ruşi, însă astfel de tentative nu au fost întreprinse', declară Zgureţ.

Un înalt funcţionar ucrainean a confirmat pentru Nezavisimaia Gazeta afirmaţiile expertului. 'Spre deosebire de Moscova, unde conducerea siriană desfăşoară vizite regulate, la Kiev echipa lui Assad este oaspete rar', subliniază interlocutorul ziarului rus. Totodată, unele mass-media anunţă că Ucraina ar putea lua parte la întărirea regimului sirian, informaţie infirmată de Oleg Voloşin. 'Fiind un participant responsabil al comunităţii internaţionale, Ucraina nu planifică să vândă arme în regiuni potenţial periculoase din punct de vedere al conflictelor', a spus reprezentantul MAE ucrainean.

După părerea directorului Institutului de Politică Publică de la Kiev, Viktor Ciumak, actualul scandal a izbucnit din motive politice. 'O asemenea 'operaţiune specială' este avantajul ţărilor care sunt concurenţi direcţi ai Ucrainei pe pieţele internaţionale de arme şi de tehnică militară. De exemplu, al Rusiei. Ucraina este expulzată treptat de pe aceste pieţe, fiind folosite inclusiv asemenea tehnologii precum scandalurile neîntemeiate', a explicat politologul pentru Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit analiştilor ucraineni, în plan politic interesele concurenţilor Ucrainei pot să coincidă cu interesele politice ale altor state. Rusia, care se opune integrării europene a Ucrainei, acţionează de multe ori împreună cu Franţa şi Germania, care pun în mod deschis sub semnul întrebării caracterul oportun al apropierii dintre UE şi Ucraina, care nu a atins standardele occidentale. Actualul scandal, care aruncă o umbră asupra Ucrainei, poate consolida poziţiile adversarilor procesului de integrare europeană, subliniază politologul Konstantin Bondarenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor