Ucraina nu va permite Transnistriei să deschidă o reprezentanţă diplomatică la Kiev

Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol
Transnistria, Casa Sovietelor, or.Tiraspol (novostipmr.com)

Secretara de presă a Ministerului ucrainean de Externe, Ekaterina Zelenko a declarat că Ucraina nu va permite Tiraspolului să deschidă o reprezentanţă diplomatică la Kiev.

„În Ucraina deja există o reprezentanţă diplomatică – este vorba despre ambasada Republicii Moldova. Transnistria este parte a Moldovei şi Ucraina, ca ţară garant va continua să depună eforturi pentru a soluţiona chestiunea transnistreană”, a subliniat Ekaterina Zelenko, citată de agenţia de ştiri Ukrinfo.

Potrivit Radio Europa Liberă, liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunţat că Tiraspolul intenţionează să-şi deschidă reprezentanţe oficiale la Kiev şi Bruxelles.

„După ce la Moscova a fost deschisă o reprezentanţă oficială a republicii moldoveneşti nistrene, instituţii similare trebuie să apară şi în Capitala Ucrainei, care este garant în negocieri, şi în cea a Uniunii Europene, care este observator în formatul 5+2”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de presa transnistreană.

În luna ianuarie, la Moscova a fost deschisă o nouă reprezentanţă a Tiraspolului numită Fundaţia Transnistria, alături de ale altor regiuni separatiste din spaţiul ex-sovietic, dar recunoscute ca independente de Rusia – Osetia de Sud şi Abhazia. MAE rus a declarat că ar fi vorba doar despre o instituţie culturală, autorităţile transnistrene pretind că este o reprezentanţă diplomatică oficială.

Analistul politic Anatol Ţăranu, fost ambasador al R. Moldova la Moscova a ţinut să atenţioneze în context că acţiunile Kremlinului reprezintă un nou atac la suveranitatea R. Moldova şi vorbeşte despre faptul că diferendul transnistrean continuă să fie folosit de Federaţia Rusă drept pârghie de influenţă geopolitică. Autorităţile moldovene au protestat oficial împotriva deschiderii reprezentanţei Tiraspolului, cerând mediatorilor din formatul 5+2 să ia atitudine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe