UE ar urma să dea în judecată Germania din cauza aşa-numitei "taxe de neutralitate" [Surse]

Olaf Scholz, lângă turbina gazoductului Nord Stream 1 reparată în Canada
Olaf Scholz, lângă turbina gazoductului Nord Stream 1 reparată în Canada (Captură ecran)

Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, ceea ce este considerat a fi o încălcare a normelor UE privind piaţa unică, au declarat două surse familiare cu această chestiune, potrivit Reuters.

Sursele au declarat că procesul, cunoscut sub numele de procedură de încălcare a dreptului comunitar, ar putea fi lansat chiar în zilele următoare.

Tariful german este o moştenire a crizei energetice europene care a atins punctul culminant în 2022, după ce Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa şi o explozie submarină a închis conducta Nord Stream din Rusia către Germania - ruta pentru 15% din importurile de gaze ale Europei.

Pentru a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru a cumpăra gaze non-ruseşti la preţuri ridicate pentru a-şi umple depozitele de stocare - cele mai mari din UE - Germania a introdus o "taxă de neutralitate" pe vânzările de gaze către vecinii săi.

Taxa suplimentară a crescut de peste trei ori de când a fost introdusă, în octombrie 2022, ceea ce, potrivit unor guverne, contravine regulilor pieţei unice a UE, care interzic orice tarife pentru comerţul dintre ţările blocului comunitar.

"Rămânem în contact cu autorităţile germane pe această temă, inclusiv la nivel politic [...] nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de infringement", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei şi al Climei din Germania a declarat că taxa este nediscriminatorie şi alte ţări din UE au beneficiat de umplerea rapidă a depozitelor vaste de gaze.

"Această măsură a avut o contribuţie decisivă la securitatea aprovizionării europene şi la stabilizarea preţurilor", a declarat purtătorul de cuvânt, într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Procesul formal de încălcare a dreptului comunitar începe cu o notificare prin care se solicită informaţii, urmată de o cerere de conformare cu legislaţia UE înainte ca problema să fie înaintată Curţii Europene de Justiţie. Procedura poate dura luni de zile.

Republica Cehă, Austria, Slovacia şi Ungaria, în special, au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a lua măsuri împotriva taxei germane.

Autoritatea de reglementare a UE în domeniul energiei, ACER, a declarat că astfel de taxe au dus la creşterea preţurilor la gaze în unele ţări şi că nu ar trebui să fie aplicate în cazul comerţului transfrontalier.

Luna trecută, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că această taxă pune în pericol solidaritatea blocului comunitar şi afectează eforturile de reducere a dependenţei UE de gazul rusesc.

"Comerţul între statele membre nu este restricţionat de taxă, astfel încât nu există nicio justificare pentru trecerea la gazul rusesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Economiei şi Climei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe