UE critică Israelul pentru construirea de noi locuinţe în Cisiordania

Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

Uniunea Europeană a condamnat, joi, noile planuri israeliene de construire a aproximativ 2.200 de locuinţe în Cisiordania. Coloniile evreieşti în teritoriile ocupate reprezintă un obstacol major în calea eforturilor de instaurare a păcii în regiune, potrivit Deutsche Welle.

“Poziţia Uniunii Europene privind construirea coloniilor israeliene şi a activităţilor asociate cu acestea este clară şi rămâne neschimbată: toate activităţile de construire a coloniilor sunt ilegale conform dreptului internaţional şi subminează viabilitatea soluţiei cu două state şi perspectivele unei păci durabile”, a afirmat într-o declaraţia Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a UE pentru politică externă şi de securitate.

Acestea sunt primele aprobări de acest gen ale autorităţilor israeliene de la anunţarea, la începutul acestei săptămâni, a organizării de alegeri anticipate în aprilie 2019.

Miercuri, organizaţia de monitorizare a coloniilor Peace Now a declarat că noile planuri israeliene se aflau în diferite etape ale procesului de aprobare, 1.159 de locuinţe primind aprobările finale înainte de emiterea permiselor de construcţie şi 1.032 aflându-se într-o etapă incepientă a acestui proces.

Coloniile din Cisiordania sunt considerate ilegale conform dreptului internaţional, deoarece acestea sunt construite pe teritoriul pe care palestinienii îl consideră parte din viitorul lor stat independent.

Saeb Erekat, un înalt oficial palestinian, a criticat planurile Israelului, precizând că “furtul teritoriilor şi resurselor palestiniene cu scopul de a extinde în mod ilegal coloniile face parte din campania premierului Benjamin Netanyahu”.

Subliniind importanţa problemei coloniilor în politica israeliană de dreapta, Netanyahu s-a întâlnit miercuri cu câţiva lideri colonişti în Ierusalim, cu ocazia lansării campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 2019. În cadrul întâlnirii, premierul a avertizat că în cazul în care va pierde alegerile, acest lucru va “reprezenta un pericol clar pentru mişcarea de colonizare”.

Peste 600.000 de israelieni locuiesc în peste 200 de colonii construite în Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupat. Unele colonii s-au extins şi au dimensiunile unor oraşe mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe