Un aliat de top al lui Olaf Scholz îl îndeamnă să "îngheţe" războiul din Ucraina

Olaf Scholz - cancelarul Germaniei
Olaf Scholz - cancelarul Germaniei (Getty Images)

Unul dintre principalii aliaţi ai lui Olaf Scholz în parlamentul german l-a îndemnat pe acesta să ia în considerare "îngheţarea" războiului din Ucraina, în cel mai recent semn de divizare a partidului în ceea ce priveşte poziţia faţă de Rusia, potrivit The Telegraph.

Vorbind în timpul unei dezbateri privind trimiterea de arme în Ucraina, Rolf Mützenich, care este şeful partidului parlamentar social-democrat al lui Scholz, a întrebat: "În loc să ne întrebăm cum să purtăm un război, nu este timpul să ne întrebăm cum putem îngheţa un război şi să-l terminăm mai târziu?".

Comentariile au fost imediat condamnate de partenerii de coaliţie ai SPD, şefa Partidului Verzilor, Ricarda Lang, descriind comentariile ca fiind "vechea politică a Rusiei", care ar duce "în mod clar la o suferinţă incredibilă pentru numeroasele persoane din teritoriile ocupate".

Andrii Melnik, un fost ambasador ucrainean la Berlin, l-a descris pe Mützenich drept "cel mai greţos politician german".

SPD-ul lui Scholz a fost criticat de mult timp pentru că este moale cu Rusia.

Fostul cancelar Gerhard Schröder este un prieten personal al lui Vladimir Putin şi acum lucrează pentru Gazprom, în timp ce Frank-Walter Steinmeier, preşedintele german, a apărat odată gazoductul Nordstream cu Rusia, citând responsabilitatea istorică a Germaniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Comentariile au fost cel mai recent semn al unei diviziuni tot mai mari în cadrul partidului lui Scholz cu privire la cât de departe ar trebui să meargă Germania în provocarea agresiunii Rusiei.

Mützenich este un stâlp al aripii de stânga a SPD, pe care se ştie că Scholz se bazează pentru a menţine puterea în cadrul partidului.

Roderick Kiesewetter, un fost ofiţer al Bundeswehr şi politician al opoziţiei CDU, l-a acuzat pe Mützenich că "testează apele" pentru a vedea câtă simpatie a stârnit declaraţia în cadrul partidului.

Declaraţia lui Mützenich a fost apărată de colegul său din SPD, Ralf Stegner, care a declarat că este nevoie de o "încetare a focului temporară şi limitată la nivel regional".

Politicieni europeni şi experţi în domeniul securităţii au semnat o scrisoare deschisă în care avertizează că "politica actuală a lui Scholz riscă în mod serios înfrângerea Ucrainei, ceea ce ar încuraja Moscova şi ar creşte probabilitatea unui război mai amplu cu Rusia, în care rachetele ar putea cădea mai degrabă asupra Kölnului decât asupra Kievului".

Scholz a refuzat în mod repetat să livreze rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în ciuda presiunilor partenerilor săi de coaliţie, inclusiv a Annalenei Baerbock, ministrul de Externe din partea Verzilor, precum şi a aliaţilor săi internaţionali.

Scrisoarea a fost semnată de un laureat ucrainean al Premiului Nobel pentru Pace, de un fost preşedinte al Estoniei, de un fost ministru de Externe ucrainean şi de preşedintele Consiliului German pentru Relaţii Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe