Un avion privat rusesc cu 6 persoane la bord s-a prăbuşit în Afganistan. Ar exista supravieţuitori

Dassault Falcon 10
Dassault Falcon 10 (Wikipedia - John Davies - CYOW Airport Watch)

Un avion privat rusesc cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă izolată din zona rurală a Afganistanului, dar pilotul şi o parte dintre cei aflaţi la bord au supravieţuit, au anunţat duminică talibanii, potrivit AP.

Prăbuşirea a avut loc sâmbătă într-o zonă muntoasă din provincia Badakhshan, a declarat purtătorul de cuvânt regional Zabihullah Amiri, adăugând că o echipă de salvare a fost trimisă în zonă. Provincia se află la aproximativ 250 de kilometri nord-est de capitala Afganistanului, Kabul. Este o zonă rurală, muntoasă, în care locuiesc doar câteva mii de persoane.

Ministerul taliban al Transporturilor şi Aviaţiei Civile a emis o declaraţie online în care a precizat că avionul a fost găsit în districtul Kuf Ab din provincie, în apropiere de muntele Aruz Koh.

"Pilotul a fost găsit de echipa de căutare a Emiratului Islamic din Afganistan. Potrivit pilotului, patru persoane, inclusiv pilotul, sunt în viaţă. [...] Căutările şi asistenţa echipei de anchetă a Emiratului Islamic pentru restul supravieţuitorilor sunt în curs de desfăşurare", se arată în declaraţie.

Nu a existat nicio confirmare independentă a informaţiilor. Talibanii au publicat, de asemenea, o înregistrare video cu munţii acoperiţi de zăpadă din zonă.

La Moscova, autorităţile aviaţiei civile ruse au declarat că un avion Dassault Falcon 10 a dispărut cu patru membri ai echipajului şi doi pasageri. Avionul înregistrat în Rusia "a încetat să mai comunice şi a dispărut de pe ecranele radarelor", au precizat autorităţile. Acestea au afirmat că zborul a plecat de pe aeroportul internaţional U-Tapao-Rayong-Pattaya din Tailanda.

Avionul opera ca zbor charter de ambulanţă pe o rută din Gaya, India, spre Taşkent, Uzbekistan, şi mai departe spre Aeroportul Internaţional Jukovski din Moscova.

Oficialii ruşi au declarat că avionul fusese construit în 1978 şi aparţine companiei Athletic Group LLC şi unei persoane private.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat ulterior că a deschis un caz penal cu privire la acuzaţii legate de posibile încălcări ale normelor de siguranţă aeriană sau neglijenţă. Procedurile prevăd deschiderea unor astfel de anchete în cazul unor accidente.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat, de asemenea, că Ambasada Rusiei în Afganistan colaborează cu oficialii locali în legătură cu incidentul.

O declaraţie separată a talibanilor, făcută de Abdul Wahid Rayan, purtător de cuvânt al Ministerului taliban al Informaţiei şi Culturii, a descris avionul ca "aparţinând unei companii marocane". Oficialii aviaţiei civile indiene au descris în mod similar aeronava ca fiind înregistrată în Maroc.

Avionul aparţinea unei companii de transport medicală cu sediul în Maroc. Însă un bărbat care a răspuns duminică la un număr de telefon asociat cu această companie a declarat că aceasta nu mai este în activitate şi că aeronava aparţine acum altcuiva.

Rayan a dat vina pe o "problemă la motor" pentru prăbuşire, fără a da detalii. Purtătorul de cuvânt principal al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că echipele de salvare ale forţelor aeriene afgane cercetează zona.

Datele de urmărire ale aeronavei de la FlightRadar24, analizate de AP, au arătat ultima poziţie a aeronavei la sud de oraşul Peshawar, Pakistan, sâmbătă, în jurul orei 13:30 GMT.

Transportatorii internaţionali au evitat în mare parte Afganistanul de la preluarea ţării de către talibani în 2021. Cei care survolează pentru scurt timp se grăbesc să treacă prin spaţiul aerian afgan doar câteva minute, când survolează coridorul Wakhan, puţin populat, din provincia Badakhshan, o zonă îngustă care iese din estul ţării între Tadjikistan şi Pakistan.

În mod obişnuit, aeronavele care se îndreaptă spre coridor fac un viraj brusc spre nord în jurul Peshawar şi urmează frontiera pakistaneză înainte de a intra pentru scurt timp în Afganistan. Zebak se află chiar la începutul coridorului Wakhan.

Deşi nu are ieşire la mare, Afganistanul se află localizat în Asia Centrală de-a lungul celor mai directe rute ale celor care doresc să călătorească din India spre Europa şi America. După venirea talibanilor la putere, aviaţia civilă s-a oprit pur şi simplu, deoarece operatorii de la sol nu mai gestionau spaţiul aerian.

Temerile legate de tirurile antiaeriene, în special după doborârea zborului 17 al Malaysian Airlines, deasupra Ucrainei, în 2014, au făcut ca autorităţile din întreaga lume să dea ordin de retragere a avioanelor comerciale din zonă.

În timp ce naţiunile au atenuat încet aceste restricţii, persistă temerile legate de zborurile prin această ţară. Două companii aeriene din Emiratele Arabe Unite au reluat recent zborurile comerciale către Kabul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe