Un expert iranian din domeniul energiei nucleare a "dezertat" in Statele Unite

(GERARD JULIEN / AFP / Getty Images)

Un om de stiinta iranian in domeniul nuclear care fusese dat disparut din luna iunie este banuit ca ar fi fugit in Statele Unite, conform unor surse guvernamentale citate de postul ABC News.

Fizicianul Shahram Amiri a disparut dupa ce a participat la un pelerinaj la Mecca, anul trecut.

Trei luni mai tarziu Iranul anunta existenta unui al doilea centru de imbogatire a uraniului, langa orasul Qom.

Conform stirii prezentate de ABC, dezertarea lui Amiri se inscrie intr-o operatiune CIA aflata in desfasurare de subminare a programului nuclear iranian.

Oficialii au descris dezertarea reputatului expert din domeniul nuclear drept o "lovitura a serviciilor de spionaj”.

Amiri a fost indelung interogat de autoritatile americane dupa dezertarea sa, acesta confirmand informatiile detinute de serviciile de informatii cu privire la programul nuclear iranian.

Disparitia misterioasa a iranianului, la trei zile dupa sosirea sa in Arabia Saudita, declansase speculatii privind o eventuala dezertare in Statele Unite.

CIA l-a abordat pe Amiri in Iran, conform ABC, printr-un intermediar, care i-a facut acestuia o oferta de a se stabili in Statele Unite, venita din partea autoritatilor americane.

In acea perioada Amiri era cercetator la Universitatea Malek Ashtar, din Teheran, si lucra pentru Organizatia Iraniana pentru Energie Atomica.

Autoritatile americane au negat orice implicare in disparitia omului de stiinta, afirmand ca nu au nicio informatie cu privire la acesta.

In decembrie, Iranul a acuzat oficialii din Arabia Saudita ca l-ar fi predat pe Amiri americanilor.

Sursa: www.amosnews.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe