Un fost şef al petrolului avertizează, după atacurile asupra infrastructurii ucrainene: "Se duce un război energetic"

O coloană de fum care se ridică după ce obuze ruseşti au lovit o rafinărie de petrol din Lysychansk, în regiunea Lugansk, Ucraina, în mai 2022.
 
O coloană de fum care se ridică după ce obuze ruseşti au lovit o rafinărie de petrol din Lysychansk, în regiunea Lugansk, Ucraina, în mai 2022.   (Getty Images)

O creştere dramatică a preţurilor la energie în Europa este inevitabilă dacă distrugerea de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene va continua fără încetare, a avertizat Andri Koboliev, fostul director executiv al companiei petroliere ucrainene de stat Naftogaz.

Koboliev a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian, că "Rusia încearcă să ducă un război energetic global, iar Ucraina face parte din acest război, iar dacă pieţele vor percepe că Rusia câştigă acest război, consecinţele vor fi foarte grave".

"Veţi vedea o creştere bruscă a preţurilor pe tot globul", a avertizat el.

Fostul director Naftogaz a spus că nu ar mai avea rost să se organizeze alte conferinţe privind reconstrucţia Ucrainei până când Ucraina nu va fi aprovizionată cu arme pentru a-şi salva infrastructura energetică de valul de atacuri cu drone şi bombe ghidate Shahed, de fabricaţie iraniană.

"Nu va exista o economie ucraineană care să fie reconstruită", a spus el.

Săptămâna trecută, un atac masiv cu rachete şi drone a distrus una dintre cele mai mari centrale electrice din Ucraina şi a avariat altele, ca parte a unei noi campanii ruseşti care vizează infrastructura energetică.

Centrala Tripilska, care era cel mai mare furnizor de energie pentru regiunile Kiev, Cerkasi şi Jitomir, a fost lovită de mai multe ori, în urma atacurilor fiindu-i distruse transformatorul, turbinele şi generatoarele, centrala fiind lăsată pradă flăcărilor.

Koboliev, unul dintre specialiştii ucraineni în domeniul energiei şi director executiv al Naftogaz timp de şapte ani, până în 2021, a avut de înfruntat în Ucraina acuzaţii de corupţie împotriva sa despre care susţine că sunt motivate politic.

El a declarat că impactul atacurilor ruseşti asupra preţurilor la energie va fi dublu - o potenţială creştere a cererii ucrainene de gaze şi electricitate în Europa şi un răspuns general al pieţei la probabilitatea ca Vladimir Putin să câştige războiul din Ucraina.

"Dacă pieţele europene de energie încep să creadă că ruşii câştigă acest război, acest lucru va avea un efect negativ dramatic asupra preţurilor energiei".

Multe ţări europene au făcut demersuri pentru a-şi spori capacitatea de a importa gaze prin intermediul tancurilor de gaz natural lichefiat începând cu 2022, astfel încât analiştii au declarat că Europa nu a fost nici pe departe la fel de vulnerabilă la războiul din Ucraina cum a fost la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Dar o lovitură recentă asupra instalaţiilor de depozitare a gazelor din Ucraina din vestul ţării a provocat o creştere semnificativă a preţurilor europene la gaze, deoarece aceste instalaţii sunt încă operaţionale şi sunt încă folosite de comercianţii europeni de gaze. Dacă instalaţiile ar fi fost sub controlul Rusiei - sau ar fi fost distruse în întregime - atunci comercianţii s-ar fi confruntat cu o situaţie mai dificilă în ceea ce priveşte aprovizionarea.

Koboliev a mai spus că daunele provocate reţelei energetice ucrainene sunt mult mai mari decât atacurile ruseşti din iarna 2022-23.

"Se pare că ruşii au crescut intensitatea şi au scăzut numărul de ţinte pe care încearcă să le atingă. Fiind mai intensivi şi mai concentraţi, au dus la daune mai mari", a adăugat el.

Spre deosebire de prima iarnă de atacuri, când Rusia a vizat reţeaua ucraineană de distribuţie a energiei electrice, atacurile recente au încercat să distrugă capacitatea de generare la scară largă, în special capacitatea de gaz şi cărbune folosită atunci când cererea depăşeşte sarcina de bază.

"Vom asista la pene de curent extinse - aceasta este realitatea şi asta pentru că nu avem acces la apărarea aeriană şi la avioane de luptă pentru a combate bombele lor zburătoare", a avertizat el.

Koboliev a spus că nu va dezvălui amploarea absolută a pagubelor, deoarece este clasificată din punct de vedere militar, "dar în prezent ne confruntăm cu o criză mult mai mare decât cea pe care a avut-o Ucraina în urmă cu un an. Problema este atât de critică pentru economia noastră încât are nevoie de soluţii chiar acum".

"Soluţiile sunt de două feluri. În primul rând, ar trebui să existe o aprovizionare imediată cu componente de apărare aeriană şi muniţii pentru a proteja sistemul. În al doilea rând, trebuie să dezvoltăm un nou sistem de generare distribuit şi protejat în întreaga ţară, care ar trebui să înlocuiască generatorul distrus.

Aşadar, acum este momentul să creăm o producţie verde diversificată sau distribuită mai restrâns în Ucraina, pentru că nu mai există altă opţiune. Multe dintre aceste staţii vor trebui să fie protejate cu buncăre de beton. Va fi nevoie de un nou modus operandi pentru Occident, pentru că va fi nevoie de investiţii acum, de preferinţă printr-o agenţie care să strângă bani pentru investiţii acum, pe timp de război, în ciuda riscurilor de lovituri militare", a explicat el.

Fostul şef Naftogaz a respins criticile SUA privind atacurile Ucrainei asupra infrastructurii energetice ruseşti.

"Celor care îndrăznesc să spună că Ucraina foloseşte drone pentru a ataca infrastructura energetică de pe teritoriul rusesc le-aş răspunde că se duce un război energetic", a subliniat el.

Koboliev se luptă cu acuzaţiile potrivit cărora şi-a plătit un bonus mai mare decât maximul legal permis pentru un angajat al unei întreprinderi de stat. El a declarat că bonusul a fost convenit cu consiliul de supraveghere după ce a câştigat o sentinţă arbitrală masivă de 4,6 miliarde USD împotriva Gazprom. I-a fost îndepărtată o brăţară de gleznă, dar a fost nevoit să strângă o sumă importantă pentru cauţiune până la proces.

Unele importuri relativ mici de energie electrică din Europa ajută la acoperirea deficitului Ucrainei, deoarece cererea este scăzută în timpul primăverii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe