“Un lucru grav” - Cartel Alfa cere Ministerului Muncii să amâne “negocierile” cu UE despre noua lege a salarizării

Bogdan Hossu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
07.05.2024

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, marţi, că legea salarizării trebuie discutată şi negociată mai întâi cu sindicatele din România, nu “negociată” cu Comisia Europeană, cerând amânarea discuţiilor cu UE şi demararea consultărilor la nivel naţional.

“Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa ia act de informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora Ministerul Muncii negociază legea salarizării cu Comisia Europeană. Este un lucru cât se poate de grav, atâta timp cât negocierile şi consultările cu sindicatele la nivel naţional nu au fost finalizate. Este anormal ca un act normativ să fie discutat la nivelul Comisiei Europene, fără ca forma legii să fie rezultatul unei consultări cu partenerii sociali vizaţi direct de prevederile sale.

Amintim decidenţilor politici că lucrătorul pleacă acasă cu venitul net, iar sarcina fiscală pe veniturile din salarii este excesivă. Aşa cum am văzut şi în cazul legii pensiilor, funcţionarii Ministerului Muncii sau decidenţii politici nu au expertiza adecvată pentru o construcţie legislativă de o asemenea complexitate, istoric generatoare de inechitate în sistemul public şi în societate. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa cere de urgenţă amânarea discuţiilor cu UE referitoare la proiectul noii legi a salarizării şi demararea consultărilor la nivel naţional”, a precizat Bogdan Iuliu Hossu, citat de Agerpres.

De asemenea, Cartel Afla a mai transmis că discuţiile sporadice care au avut loc până în prezent cu sindicatele pe subiectul noii legi a salarizării “au constat în câteva întâlniri la nivelul unor ordonatori de credit din sistemul public (nu toţi!), în cadrul cărora li s-a prezentat unor sindicate (nu toate din acel sector!) propunerea ordonatorului, pe acea componentă”.

“Nu au avut loc consultări nici în toate familiile ocupaţionale, cu organizaţiile sindicale care reprezintă domeniul respectiv, nici la nivel integrat, intersectorial, cu confederaţiile sindicale la nivel naţional. Comunicările publice ale doamnei ministru, de natură să liniştească salariaţii că noua lege va asigura venituri corecte şi echitabile, nu pot fi interpretate decât ca o mare diversiune, atâta timp cât construcţia legii se face atât de netransparent. Afirmaţiile făcute reflectă realitatea trunchiat, în cel mai bun caz, sau sunt direct înşelătoare: nu scade salariul de bază, dar scad veniturile salariale”, a continuat Hossu.

Totodată, Hossu a afirmat că nu este cazul să se repete experienţele “nefericite” de la reforma pensiilor, “unde am văzut sacrificarea a sute de mii de persoane pentru interese de grup sau populist electorale”, adăugând că, în opinia sa, construcţia unei noi legi a salarizării care are ca obiectiv asigurarea echităţii trebuie însoţită de reforma distribuţiei sarcinii fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor