Un român pe urmele lui Buffon la Juventus Torino

Bogdan Costea
12.04.2012

Juventus Torino a redevenit lider în Italia, în unul dintre cele mai tari campionate de fotbal din lume, dar puţini ştiu că portarul echipei şi, totodată, unul dintre simbolurile Italiei fotbalistice, Gianluigi Buffon, are pe urme un român. Recent laureat cu trofeul turneului de la Viareggio, Laurenţiu Brănescu (17 ani), de la echipa „Primavera” a clubului italian, a oferit într-un interviu publicat pe site-ului Federaţiei Române de Fotbal (FRF), detalii despre viaţa sa de când a lăsat Rm Vâlcea pentru Torino.

Laurenţiu, te aşteptai să devii atât de repede titular la echipa „Primavera” a lui Juventus, mai ales că eşti şi cel mai tânăr dintre cei trei portari de la formaţia de tineret?

- De când am venit la Juve, am încercat să mă antrenez în fiecare zi tot mai bine pentru a juca, chiar dacă sunt cel mai mic dintre toţi. Mi-am dorit să joc şi în mare parte am reuşit, dar cele două accidentări mi-au întrerupt continuitatea. Prima accidentare a fost la început, când mi-am rupt degetul, iar a doua este mai recentă, când am avut probleme cu spatele. Însă acum sunt bine din punct de vedere fizic.

Având în vedere că deja te pregăteşti şi faci antrenamente cu formaţia de seniori, ce jucători de la echipa mare îţi dau cele mai mari bătăi de cap când şutează la poartă?

- Să te antrenezi cu echipa mare este un lucru important. La început era greu, însă acum m-am adaptat. Cele mai mari probleme vin, bineînţeles, de la Pirlo şi de la Del Piero, dar nu pot sa îl uit pe Quagliarella, un jucător rapid în execuţii, care tot timpul încearcă să te surprindă cu ceva şi care, de multe ori, găseşte soluţii imposibile.

Zilele trecute ai câştigat primul trofeu important cu Juve, Cupa Viareggio. Ai jucat toate minutele competiţiei, ai şi apărat o lovitură de departajare în optimi. Cum consideri că te-ai descurcat şi care a fost meciul cel mai greu de la turneul Viareggio?

- Sunt foarte fericit că am reuşit să câştig primul trofeu cu Juve şi sper să nu ne oprim aici. Suntem şi în semifinalele Cupei Italiei pentru echipele “Primavera”, unde o întâlnim pe Fiorentina, după ce în tur a fost 0-0 la Florenţa. Ne dorim calificarea cu atât mai mult cu cât finala se va juca pe “Juventus Arena”. Revenind la Viareggio, fiecare meci a fost greu pentru că am simţit presiunea pusă pe noi. Dacă nu am fi câştigat turneul, acest lucru ar fi fost considerat un eşec. Îmi doresc să aducem în vitrina clubului şi celelalte două trofee puse în joc la “Primavera”, campionatul şi cupa.

Apropo de actualul campionat, Juventus se află în frunte, la mare luptă cu AC Milan, şi la seniori, şi la tineret. Ai simţit sau nu rivalitatea dintre cele două cluburi, pentru că mulţi spun că Juve şi Milan sunt mai degrabă două echipe „prietene” şi că marea rivală a fiecăreia este de fapt Inter?

- Dacă vorbim de echipa mare, favoritele la titlu în acest an sunt Juve şi AC Milan. Când am ajuns aici, credeam că derby-ul Italiei este Juventus – Milan. Dar adevăratul derby este Juventus – Inter, mai ales după celebrul scandal care a făcut ca rivalitatea să fie şi mai mare. Ce îmi doresc eu este ca Juve să câştige campionatul anul acesta şi să revină în Liga Campionilor, acolo unde îi este locul!

Laurenţiu Brănescu, 1,92 m înălţime, s-a transferat de la CSM Rm Vâlcea (liga a doua din România) la Juventus Torino, italienii plătind 400.000 de euro, plus alte bonusuri care sunt prevăzute în contract dacă portarul va debuta la echipa mare şi va ajunge la echipa naţională de seniori a României. Brănescu a mai fost în probe la Aston Villa şi Manchester United.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor