Un tribunal argentinian acuză Iranul şi Hezbollah pentru atentatul mortal de la centrul evreiesc din 1994



Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah.
Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah. (Internet Photo)

Cea mai înaltă instanţă penală din Argentina a raportat joi o nouă evoluţie în căutarea evazivă a justiţiei în cazul celui mai mortal atac din istoria ţării - atentatul cu bombă din 1994 asupra sediului unui centru comunitar evreiesc - concluzionând că Iranul a planificat atacul, iar gruparea militantă libaneză Hezbollah l-a executat.

Într-o hotărâre obţinută de Associated Press, Curtea de Casaţie din Argentina a considerat că Iranul şi aliatul său libanez, Hezbollah, sunt responsabili pentru atentatul cu bombă din Buenos Aires care a distrus centrul comunitar, omorând 85 de persoane, rănind alte 300 şi devastând cea mai mare comunitate evreiască din America Latină.

Instanţa a declarat că atacul a venit ca represalii pentru că Argentina a renunţat la un acord de cooperare nucleară cu Teheranul.

Susţinând rolul "politic şi strategic" al Iranului în atentat, tribunalul argentinian a deschis calea pentru ca familiile victimelor să poată intenta procese împotriva Republicii Islamice. În ultimele trei decenii, Iranul nu a predat cetăţenii condamnaţi în Argentina, iar mandatele de arestare emise de Interpol nu au dus nicăieri.

"Semnificaţia acestor grave încălcări ale drepturilor omului pentru comunitatea internaţională în ansamblul ei invocă datoria unui stat de a oferi protecţie judiciară", se arată în hotărâre, care declară bombardarea centrului comunitar al Asociaţiei de Ajutor Reciproc al Evreilor din Argentina drept "crimă împotriva umanităţii".

Decizia instanţei nu a fost un şoc. Sistemul judiciar argentinian a susţinut mult timp că Iranul se află în spatele atacului, ceea ce a răcit relaţiile dintre cele două ţări - în special după eşecul unei anchete comune.

Iranul a negat implicarea, iar un purtător de cuvânt al Hezbollah, duşmanul de moarte al Israelului la graniţa sa de nord, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ceea ce unii au declarat că au găsit şocant, mai degrabă, a fost faptul că instanţa nu a reuşit să furnizeze dovezi concrete privind implicarea directă a Iranului sau să arunce o nouă lumină asupra cazului după 30 de ani de eşecuri şi scandaluri.

"Nu aş exclude niciodată Iranul, cu siguranţă se află pe lista suspecţilor, dar să facem ceva concret pentru a confirmarea implicarea sa", a declarat Joe Goldman, care a fost coautor al unei cărţi despre anchetele sinuoase privind atacul de la centrul comunitar evreiesc, precum şi atentatul cu bombă de la ambasada israeliană din Buenos Aires, care a ucis peste 20 de persoane în 1992. "Aceasta ar fi o investigaţie serioasă pe care nu am văzut-o".

Curtea a evidenţiat oficiali iranieni de rang înalt şi comandanţi paramilitari ai Gardienilor Revoluţiei în hotărârea sa, conform căreia Iranul a comis atentatele ca răspuns la anularea de către Argentina a trei contracte care ar fi furnizat Teheranului tehnologie nucleară la mijlocul anilor 1980. Concluziile sale s-au bazat pe rapoarte confidenţiale ale serviciilor de informaţii.

În lumina hotărârii judecătoreşti, Israelul a cerut Argentinei să declare Garda Revoluţionară drept organizaţie teroristă.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a precizat vineri, într-o declaraţie, că a luat legătura cu omologul său din Argentina, Diana Mondino, pentru a transmite această cerere. Cei doi au vorbit joi târziu, a precizat Katz.

Anchetele anterioare privind atentatele cu bombă au dus la punerea sub acuzare, nu doar a unor oficiali iranieni, ci şi a doi foşti preşedinţi argentinieni. În 2015, procurorul-şef în acest caz a fost găsit în mod misterios mort în baia sa cu o zi înainte de a face publice afirmaţiile potrivit cărora oficiali argentinieni de rang înalt au conspirat cu Iranul pentru a ascunde responsabilitatea pentru atentat. De-a lungul anilor, mai mulţi martori au fost ameninţaţi şi mituiţi.

Joi, Curtea de Casaţie a redus cu doi ani pedeapsa de şase ani de închisoare a unui judecător argentinian acuzat că a plătit unui martor 400.000 de dolari şi a menţinut alte sentinţe împotriva unor foşti procurori.

Hotărârea de joi vine cu doar câteva luni înainte de cea de-a 30-a aniversare a evenimentului. Chiar dacă dosarul stagnează de ani de zile, autorităţile argentiniene au programat anunţuri importante pentru a coincide cu aniversările atacului sângeros.

Când s-au marcat 25 de ani de la atac, Argentina a desemnat Hezbollah drept organizaţie teroristă şi a îngheţat activele financiare ale grupului.

Reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Argentina, unde trăiesc aproximativ 230.000 de evrei, au lăudat hotărârea judecătorească de joi ca fiind "istorică, unică în Argentina".

"Este oportună din punct de vedere politic", a adăugat Jorge Knoblovits, preşedintele organizaţiei evreieşti umbrelă a Argentinei, subliniind că, în urma atacului devastator al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, s-a reînnoit examinarea sprijinului acordat de Iran grupurilor militante.

Dar pentru rudele celor ucişi în atentate, decizia a fost doar o amintire sumbră a suferinţei lor, în condiţiile în care cazul rămâne deschis.

"Sperăm că într-o zi se va face dreptate şi se va afla adevărul complet", a declarat Memoria Activă, o asociaţie a familiilor victimelor atacului. "Şi că aceşti judecători vor înceta să mai profite de pe urma morţilor noştri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe