Un tribunal din Hong Kong trimite la închisoare 12 persoane pentru protestele masive pro-democraţie din 2019

Proteste în Hong Kong
Proteste în Hong Kong (May James/HKFP)

Un tribunal din Hong Kong a condamnat 12 persoane la pedepse de până la şapte ani de închisoare pentru luarea cu asalt a legislativului oraşului în 2019, în plină perioadă de proteste pro-democraţie care contestau guvernul sprijinit de Beijing.

A fost cel mai violent episod din etapa iniţială a protestelor uriaşe care au bulversat oraşul în acel an, Beijingul impunând ulterior o lege de securitate naţională de amploare pentru a stinge disidenţa, potrivit The Guardian.

Sute de protestatari au pătruns în legislativul din Hong Kong în noaptea de 1 iulie 2019, spărgând ferestre şi pulverizând graffiti la cea de-a 22-a aniversare a transferului Hong Kong-ului de la Marea Britanie la China.

În total, 14 persoane au fost ulterior acuzate de revoltă - care prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare - şi de alte infracţiuni, cum ar fi daune penale şi intrarea în camera legislativă.

12 dintre ei au fost condamnaţi sâmbătă la pedepse cuprinse între şase ani şi jumătate şi şapte ani de închisoare, după ce au fost condamnaţi anterior pentru revoltă.

Pedepsele efective de închisoare vor fi puţin mai scurte - între 54 şi 82 de luni - după reduceri din diverse motive, printre care şi recunoaşterea vinovăţiei.

Printre cei condamnaţi se numără şi actorul Gregory Wong, în vârstă de 45 de ani, care pledase nevinovat. Activiştii politici Ventus Lau şi Owen Chow, care pledaseră vinovaţi, au primit, de asemenea, pedepse cu închisoarea.

Doi foşti reporteri inculpaţi alături de cei 12 nu au fost condamnaţi pentru revoltă, dar au fost sancţionaţi cu o amendă de până la 1.500 de dolari HK (190 USD) pentru că "au intrat sau au stat în camera consiliului legislativ".

Judecătorul adjunct Li Chi-ho, de la tribunalul districtual, a subliniat sâmbătă simbolismul asaltului asupra legislativului şi "efectele sale de lungă durată" asupra societăţii.

"În afară de pagubele reale aduse clădirii, asaltul a avut o semnificaţie simbolică... [care a fost] o provocare pentru guvernul din Hong Kong şi chiar o slăbire a guvernării sale", a declarat Li.

Protestatarii au comis acte "insultătoare şi provocatoare", cum ar fi ruperea unor copii ale textului constituţional al Hong Kong-ului, legea fundamentală, şi afişarea unor steaguri din epoca colonială, a adăugat judecătorul.

Inculpaţii au salutat viguros galeria publică din sala de judecată în timp ce erau conduşi după pronunţarea sentinţei, mulţi prieteni şi susţinători rămânând în lacrimi.

Cu câteva zile înainte, unii acuzaţi care au pledat vinovaţi au ţinut discursuri sfidătoare în sala de judecată.

"Crima reală comisă de protestatari ... este urmărirea democraţiei, a libertăţii de gândire şi a liberului arbitru", a declarat Althea Suen, activistă pentru drepturile copiilor şi fostă lideră a studenţilor.

Chow a spus că "revolta este limbajul celor care nu sunt auziţi", citându-l pe liderul pentru drepturile civile Martin Luther King Jr.

"Modul în care un regim politic gestionează disidenţa şi dacă îşi poate rectifica greşelile va decide dacă o societate poate menţine o creştere durabilă", a afirmat Chow, care este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de acte de subversiune într-un proces separat, aflat în curs de desfăşurare, privind securitatea naţională.

Protestele din 2019 au fost declanşate de un proiect de lege guvernamental abandonat ulterior, care ar fi permis extrădarea suspecţilor de infracţiuni în China continentală, dar s-au transformat într-o mişcare la nivelul întregului oraş, cu revendicări mai fundamentale, inclusiv votul universal în ceea ce priveşte alegerea liderului oraşului şi a legiuitorilor.

Peste 10.000 de persoane au fost arestate în timp ce autorităţile pro-China încercau să stingă protestele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe