Undă verde în Camera Deputaţilor pentru scoaterea la lumină a preoţilor securişti

Protejaţi de haina bisericească în faţa verificărilor CNSAS, preoţii şi-ar putea pierde acest privilegiu.
Preoţi la Patriarhie
Preoţi la Patriarhie (Epoch Times România)

Deputaţii au adoptat tacit, marţi, o lege în baza căreia Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va putea verifica dacă feţele bisericeşti au colaborat cu securitate ceauşistă, fără o solicitare în acest sens din partea cultelor de care aparţin, aşa cum prevede legea în prezent.

Practic, actul normativ modifică OUG nr. 24/2008, articolul 3, alineatul u) din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, eliminând a doua teză care prevede că verificarea se face (doar) la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin. Astfel, se elimină dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a solicita verificarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unui preot, arată gândul.info.

De asemenea, legea abrogă articolul 32, eliminând privilegiul de nu mai fi verificaţi preoţii care au deja adeverinţă de necolaborare cu Securitatea, dar pentru care apar noi documente ce le pot dovedi calitatea de lucrător al Securităţii

For decizional pe acest proiect legislativ va fi Senatul.

Cei opt iniţiatori ai proiectului de lege sunt: Remus Cernea (independent), Ovidiu Raeţchi (PNL), Daniel Fenechiu (PNG), Mihai Deaconu (PNG), Liliana Ciobanu (independent), Horia Cristian (PNL), Răzvan Rotaru (PNL) şi Ştefan Petru Hubert Thuma (PNL).

În motivarea proiectului de lege, se arată că, în perioada dictaturii comuniste, cuprinsă între 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, puterea totalitară a exercitat, în special prin organele securităţii statului, parte a poliţiei politice, o permanentă teroare împotriva cetăţenilor ţării, încălcând sistematic drepturile şi libertăţile lor fundamentale.

"România a condamnat oficial regimul comunist, dar o reală desprindere de trecut nu se poate produce în ţara noastră decât prin cunoaşterea pe deplin a adevărului cu privire la acea perioadă. Ascunderea, dintr-un motiv sau altul, a faptelor şi protejarea celor care au colaborat cu structurile represive este contrară atât dezideratului de înţelegere şi asumare a istoriei cât şi a celui de asanare morală a societăţii româneşti. În prezent, asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii, prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator.

Prin actuala formă a legii se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, a statului de drept şi a idealurilor Revoluţiei din 1989. Dar faptul că un anumit număr de cetăţeni români, printre care şi preoţi, au fost parte a sistemului de poliţie politică a regimului comunist trebuie cunoscut şi înfăţişat opiniei publice. Mulţi dintre aceştia au servit regimul totalitar pentru beneficiile apartenenţei la nomenclatura de partid şi pentru serviciile pe care aceasta le oferea protejaţilor şi subordonaţilor ei", arată cei opt deputaţi.

În Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, ţări care provin din fostul bloc comunist al Europei de Est, legea care stabileşte accesul la dosarele foştilor colaboratori ai poliţiei politice comuniste nu îi exclude pe clerici de sub incidenţa legii şi nu interzice dreptul oricărui cetăţean de a solicita verificarea dosarului de colaborator cu instituţiile de poliţie politică al unui cleric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne