"Vă scriu cu teama că următorul deceniu al ţării va fi dictat de PSD şi AUR" – Ce propunere le-a făcut Cioloş liberalilor

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Facebook/dacianciolos)

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat, marţi, într-o scrisoare deschisă adresată tuturor liberalilor, că îi este teamă că “următorul deceniu al României va fi dictat de PSD şi de AUR”, adăugând că, pentru a împiedica acest lucru, este necesară “toată deschiderea pentru un proiect politic care să strângă laolaltă forţele politice responsabile”. În plus, Cioloş a afirmat că liderii PNL trebuie să accepte că a rămâne la remorca PSD este un dezastru politic.

“PSD a ţinut o bună parte din România în sărăcie, pentru că nu a ştiut sau nu a vrut să vadă români prosperi, care i-ar fi abandonat definitiv. AUR vine şi vopseşte tricolorul peste această sărăcie şi o transformă într-o mândrie naţională. Nici unul dintre aceste partide nu are interesul politic să le ofere românilor o viaţă prosperă, nici unul dintre ele nu are soluţii economice şi nici unul dintre ele nu îşi doreşte o Românie liberală”, a menţionat Cioloş în scrisoare.

Potrivit lui Cioloş, lipsa liberalismului din România a permis PSD-ului să se transforme într-un partid socialist conservator şi să dea naştere unei mişcări extremiste care va diviza pentru decenii această societate.

“Dacă nu construim politic o alternativă serioasă, capabilă de a funcţiona politic serios, dincolo de umori şi simpatii sau antipatii personale, şi de a vorbi cu tot electoratul românesc, pierdem din nou o şansă istorică. Din perspectivă politică, pe calcul matematic şi electoral ştim că singura variantă este o soluţie politică a dreptei reunite. Dar e nevoie de mare seriozitate ca această variantă să funcţioneze în lunile care urmează”, a continuat europarlamentarul REPER.

Totodată, Cioloş a precizat că România are nevoie de o generaţie de oameni politici care îşi asumă să construiască o ţară europeană de mâine şi “nu o opoziţie fragmentată şi haotică în România lui Marcel Ciolacu şi a lui George Simion”.

În continuare, redăm integral scrisoarea lui Cioloş

Dragi colegi,

Vă adresez această scrisoare din poziţia unui simplu membru al grupului liberal Renew Europe. Este grupul din care fac parte USR şi REPER. Este grupul din care a plecat PNL acum un deceniu. Este grupul pe care l-am condus în Parlamentul European. Dincolo de ceea ne desparte, afilieri politice, alianţe, traume politice, crize şi certuri, suntem împreună reprezentanţi ai aceluiaşi curent politic.

Aţi văzut cu siguranţă rezultatele alegerilor din Olanda. Fărâmiţarea blocului democratic şi proeuropean, tatonarea temelor populiste au întărit de fapt extrema dreaptă. Ştiţi, cu siguranţă, ce se întâmplă în Franţa, în Germania, în Italia, în ţările scandinave şi în Europa Centrală. Revirimentul extremelor împotriva viziunii liberale, proeuropene, riscă să deraieze parcursul democratic al întregii Europe.

Vă scriu astăzi pentru că 2024 va rescrie istoria României pentru cel puţin un deceniu. Şi scriu aceste rânduri cu teama că următorul deceniu al României va fi dictat de PSD şi de AUR. Ştim cauza, suntem parte a ei şi suntem datori să reparăm ce am stricat.

O Românie definită de PSD şi AUR este o tragedie pentru români

PSD a ţinut o bună parte din România în sărăcie, pentru că nu a ştiut sau nu a vrut să vadă români prosperi, care i-ar fi abandonat definitiv. AUR vine şi vopseşte tricolorul peste această sărăcie şi o transformă într-o mândrie naţională. Nici unul dintre aceste partide nu are interesul politic să le ofere românilor o viaţă prosperă, nici unul dintre ele nu are soluţii economice şi nici unul dintre ele nu îşi doreşte o Românie liberală.

Să recunoaştem că nu există nicio explicaţie logică pentru că o ţară cum e România să fie atât de deprimată, nevrotică şi neatractivă. Milioane de români trăiesc în afara graniţelor României, dar în interiorul Uniunii Europene. Milioane de români cred că e mult mai bine să plece din România şi să trăiască în interiorul aceluiaşi sistem economic şi social, dar departe de casă, pentru că alte state europene le oferă o viaţă mult mai bună. E o alegere conştientă şi raţională pe care o respect.

Avem creştere economică peste multe ţări europene în care trăiesc românii care au emigrat din România. Dar mai mult de o treime din populaţia României trăieşte în condiţii de sărăcie şi excluziune socială. România săracă şi cea bogată trag în direcţii diferite, dezbinate nu numai de prăpastia economică, dar şi de inabilitatea liderilor români de a crea unitate, solidaritate şi consens. Avantajaţi de polarizarea socială, politicienii nu au pregătit un plan de ţară pentru reducerea inegalităţilor şi clădirea punţilor între cele două feţe ale României. În jumătatea uitată a României, condiţiile de viaţă, calitatea vieţii de zi cu zi nu se compară nici pe departe cu ceea ce pot primi în restul Europei.

Am umblat mult prin România în aceşti ani, am văzut sute de comunităţi, afaceri locale şi oameni care încearcă să schimbe această ţară împotriva voinţei majorităţii clasei politice. Aproape fără excepţie, toţi ajung la discuţia despre plecatul din România.

Explicaţia situaţiei este simplă. Suntem săracii Europei. De 30 de ani suntem oaia neagră a Uniunii Europene în multe domenii ce ţin de servicii pe care statul trebuie să le ofere cetăţenilor, un sistem politic, economic şi social de care avem nevoie şi pe care nu reuşim să îl înţelegem şi să îl folosim în beneficiul nostru, ca ţară şi ca cetăţeni europeni. Nu am oferit oportunităţi, nu am oferit susţinere, cei care au avut curaj au fost îndepărtaţi. Nu a existat cu adevărat o guvernare liberală puternică şi coerentă. Noi, cei care ne considerăm liberali, nu am reuşit să găsim soluţiile politice pentru a oferi tuturor românilor şanse egale de a ajunge să beneficieze de pe urma sutelor de miliarde de euro puse la dispoziţie de UE. Iar când am avut ocazia să facem ceva, ne-am certat şi am adus din nou PSD la putere.

Mă întreb şi vă întreb: ce fel de liberali suntem când economia românească se încăpăţânează să crească în ciuda cvasi-monopolului PSD. 30 de ani economia românească a fost dirijată de un singur partid. A lipsit mereu adevărata guvernare liberală care să ne ofere şansa unui capital românesc real, prezent în economie şi marcant social. Banul e singura valoare în România de astăzi şi toată lumea îl confundă cu bunul mers al economiei şi creşterea capitalului autohton. Banul pe care abonaţii la stat îl cheltuie în străinătate şi pe care se chinuie să îl ascundă în firme offshore. Pomana electorală a PSD a înlocuit politicile liberale, ca să ascundă risipa banului public şi incapacitatea politică.

PSD, de la Ion Iliescu şi până la Marcel Ciolacu

Ion Iliescu a inventat românii care nu au mâncat salam cu soia. Primele victime ale acestei mentalităţi au fost liderii liberali şi ţărănişti de după 1990.

Adrian Năstase a inventat cele două Românii, concept pe care l-a preluat şi Mircea Geoană, când l-a învins Traian Băsescu. Este începutul divizării sociale din România, este momentul în care PSD a identificat economia privată ca inamic şi a dat senzaţia sistemului public din România că are un duşman în sistemul privat.

Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Marcel Ciolacu au luptat cu Europa „decadentă”, care „persecută” România pentru că este „specială”. A fost ultima lovitură dată liberalismului românesc, ce se revendică din cel european. Cei trei au construit sentimentele antieuropene din România de astăzi. Ei trei sunt cei care au moşit naşterea AUR şi apariţia lui Simion.

Cei din PSD-ul de astăzi sunt locotenenţii lui Liviu Dragnea, cel care a inventat referendumul pentru familie deturnat în scopuri politice şi electorale şi care este locul de naştere al lui George Simion.

Au ştiut foarte bine ce au făcut şi în mod conştient au ales să facă cel mai mare rău posibil pe care îl puteau face României după ce au ţinut-o în sărăcie 30 de ani. Inventarea sexo-marxismului ca subiect politic, discuţiile despre avorturi sau comunitatea gay sunt toate strategii politice ale acestor oameni care vor să îşi sperie propriul electorat suficient pentru a nu răspunde în faţa acestuia pentru dezastrul economic şi social în care au ţinut şi ţin societatea românească.

Pentru a se asigura că nu sunt forţaţi să ia măsuri economice care să aducă prosperitate în România, PSD a inventat tema Europei decadente, care încearcă să ne fure copiii, să distrugă familia tradiţională şi să ne hrănească cu gândaci. Niciuna dintre aceste teme nu există în realitate. Vorbărie goală pentru campanii electorale.

Ca să nu răspundă românilor de ce suntem noi mereu în urmă, PSD a început să spună că noi suntem mai cu moţ şi ne persecută Europa că suntem speciali. Când PSD a trebuit să răspundă de ce distruge statul de drept, PSD a început să spună că Europa distruge familia tradiţională. Când PSD a trebuit să se ocupe de banii europeni din PNRR, PSD a început să vorbească despre bărbaţii care rămân însărcinaţi.

Construcţia europeană este un proiect politic şi economic menit să aducă securitate şi prosperitate ţărilor membre. Dar, pentru a beneficia de construcţia europeană, trebuie să fii o ţară serioasă şi să ai politicieni competenţi. Dacă nu eşti în stare de aşa ceva, poţi fi membru al Uniunii Europene, dar vei fi mereu ruda săracă.

Lipsa liberalismului din România a permis PSD-ului să se transforme într-un partid socialist conservator şi să dea naştere unei mişcări extremiste care va diviza pentru decenii această societate.

Electoratul PSD nu este duşmanul nostru

Până când nu vorbim şi cu electoratul PSD, nu vom găsi ieşire din această situaţie. Vom avea scurte perioade politice în care vom guverna, prea scurt pentru a deveni relevanţi pentru toţi cetăţenii României. Vom lua măsurile economice dificile doar pentru a aduce PSD din nou la guvernare.

Vorbind despre liberalism acum, vreau să vă spun că am o mare înţelegere pentru cei care au votat PSD ani în şir, mi-a fost milă când am văzut mascaradele făcute de Liviu Dragnea în Piaţa Victoriei şi Victor Ponta pe Arena Naţională. Modul în care PSD ţine România în întuneric şi cetăţenii ei în sărăcie este o dramă generaţională şi istorică pentru ţara noastră.

Cred că este necesar să înţelegem că electoratul PSD nu este un duşman al dezvoltării. Ei sunt concetăţenii noştri. Poate că vi se pare că trebuie să luptăm cu ei în alegerile care vin. Nu este adevărat, trebuie să vorbim cu aceşti oameni, să le arătăm că există speranţă, că putem trăi împreună şi că putem construi ceva în ţara asta. Ca şi ei se pot bucura de dezvoltarea economică care a ajuns totuşi în unele părţi din România, în ciuda incompetenţei şi interesului electoral al PSD. Trebuie să le arătăm că putem fi serioşi şi respectuoşi cu noi înşine. E momentul să facem diferenţa între PSD, care este un partid corupt şi periculos, şi cei care au votat cu ei.

Cred că este vina noastră, a celor care formăm acum opoziţia, pentru starea României din ultimii 30 de ani. Am fost prea fragili, prea orgolioşi şi prea încrezători că PSD dispare, de fiecare dată când am ajuns la putere. PSD şi AUR vizează un electorat care se apropie de 60%. Împreună pot să facă ce doresc în ţara asta şi să o îngenuncheze pentru decenii. Singurul lor obstacol este nefrecventabilitatea AUR de astăzi. Altfel, vorbesc aceeaşi limbă, propun aceleaşi măsuri şi au aceleaşi viziuni pentru România. Dacă opoziţia liberală nu înţelege pericolul enorm în care punem societatea românească, atunci lupta politică este pierdută pentru cel puţin o generaţie.

Există o soluţie politică reală, dar ea necesită viziune şi curaj

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi să nu ne ferim de adevăr, oricât ar fi el de dureros. Dacă nu construim politic o alternativă serioasă, capabilă de a funcţiona politic serios, dincolo de umori şi simpatii sau antipatii personale, şi de a vorbi cu tot electoratul românesc, pierdem din nou o şansă istorică. Din perspectivă politică, pe calcul matematic şi electoral ştim că singura variantă este o soluţie politică a dreptei reunite. Dar e nevoie de mare seriozitate ca această variantă să funcţioneze în lunile care urmează.

Liderii PNL trebuie să accepte că a rămâne la remorca PSD este un dezastru politic. Faptul că există încă o traumă legată de guvernarea PNL – USR-PLUS este un lucru cât se poate de real. Dar e o traumă care trebuie vindecată. Toţi avem traume politice, dar unii dintre noi aleg să nu fie suma traumelor prin care au trecut, ci suma bătăliilor pe care le-au purtat sau le vor purta.

În ceea ce mă priveşte, am propriile mele păcate. Sunt şase ani când ar fi trebuit să avem o alternativă liberală pentru România. Îmi asum acest fapt şi admit că am mari regrete că nu am văzut întotdeauna drumul corect şi nu am identificat soluţiile care ar fi putut să ajute la această alternativă. Dar, cu atât mai mult, cred că trebuie să punem deoparte orice traume politice, supărări şi dezamăgiri. Eu, unul, sunt gata să fac orice ţine de mine pentru a ne asigura că în 2024 România nu ajunge din nou pe mâna PSD sau a AUR. Din acest motiv, cred că e necesară toată deschiderea pentru un proiect politic care să strângă laolaltă forţele politice responsabile.

În primul rând, în 2024 e nevoie de o forţă politică puternică şi serioasă, care să ofere un viitor liberal acestei ţări.

În al doilea rând, e nevoie de oameni serioşi şi gata de luptă pe listele de parlamentare şi locale.

În al treilea rând, e nevoie de un preşedinte al României, bărbat sau femeie, care să încheie un nou contract cu cetăţenii.

Îmi veţi spune că al treilea element este unul simbolic. Da, nu este formalizat la Curtea Constituţională, nu vine notarul să îl parafeze şi consecinţele nerespectării sale sunt şi ele simbolice. Dar este un act de onoare din partea unui om care vrea să devină preşedintele României.

Vă propun să dăm dovadă de înţelepciune şi seriozitate.

Să oferim României prosperitate în loc de frică. Să le dăm românilor un destin european în loc de o mascaradă tradiţionalistă. Să fim, în ultimul ceas, o generaţie de oameni politici care îşi asumă să construiască România europeană de mâine şi nu o opoziţie fragmentată şi haotică în România lui Marcel Ciolacu şi a lui George Simion.

Cu încredere,

Dacian Cioloş,

europarlamentar Renew Europe

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne