Valeriu Lazăr participă la lansarea cazanelor pe biomasă în UTA Găgăuz Yeri

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr va participa astăzi la lansarea cazanelor pe biomasă în instituţiile publice din Carbalia, UTA Găgăuz Yeri. Grădiniţa şi Centrul comunitar din Carbalia, cel mai mic sat din UTA Găgăuz Yeri vor da în exploatare astăzi cazanele pe biomasă, instalate cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ministrul Economiei va participa la ceremonia de inaugurare a acestora, pentru a susţine dezvoltarea şi utilizarea surselor de energie alternativă în vederea reducerii dependenţei de importurile de energie tradiţională. Instalarea sistemelor de încălzire pe baza de biomasă în satul Carbalia, dar şi asigurarea cu combustibili de către un agent economic local, reprezintă un exemplu de utilizare raţională a deşeurilor agricole şi un model de business pentru alte comunităţi, a apreciat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Republica Moldova are un potenţial semnificativ de producţie a energiei proprii, inclusiv din surse de energie regenerabilă, care însă nu este utilizat. Doar biomasa, deşeurile agricole care acum rămân pe câmpuri, poate să substituie întregul import şi consum de cărbune din ţară, iar utilizarea acesteia în calitate de combustibili contribuie la înfiinţarea unei noi industrii în Republica Moldova.

Carbalia este un sat mic din UTA Găgăuz Yeri, cu 555 locuitori, situat la 70 km de la Comrat şi are doar două clădiri ce servesc drept instituţii publice: grădiniţa şi centrul comunitar ce găzduieşte în clădire şi biroul primarului.

Cu ajutorul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, în ambele instituţii au fost instalate sisteme moderne de încălzire pe baza de biomasă: Centrul Comunitar (2 cazane pe brichete capacitate de 80 kW total) şi Grădiniţa (1 cazan pe brichete cu o capacitate de 25 kW). Investiţia totală la ambele instituţii constituie 52 245 de euro, o investiţie care acoperă proiectarea şi construcţia de centrale, construcţia reţelelor exterioare de distribuţie a căldurii, punctului termic, automatica, etc.

Menţionăm că proiectul Energie şi Biomasă are un buget de 14 mln. Euro şi este cofinanţat de Uniunea Europeană şi PNUD-Moldova. Proiectul îşi propune ca până în 2014, peste 130 de comunităţi rurale să dispună de sisteme sigure şi durabile de furnizare a energiei din biomasă, cu potenţial de replicare în toată ţara.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe