Valeriu Munteanu: Ziua Drapelului de Stat putea fi sarbatorita altfel

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.04.2011

Ziua Drapelului de Stat putea fi sarbatorita altfel la Chisinau, a declarat Valeriu Munteanu, vicepresedintele PL.

O comisie speciala, condusa de vicepremierul liberal, Mihail Moldovanu, a elaborat un plan-scenariu al manifestarilor festive consacrate acestei sarbatori. Scenariul aprobat de Moldovanu, a fost contrasemnat si de ministrul Culturii, Boris Focsa, si de ministrul Apararii, Vitalie Marinuta. Dar nu a fost sa fie. Cu doar cateva zile inainte de eveniment, premierul Vlad Filat l-a respins.

"Acum mai bine de o luna premierul Filat a dat indicatii vicepremierului de ramura, Mihai Moldovanu, sa pregateasca aceasta sarbatoare. A fost constituita o comisie in acest sens. Nu stiu de ce subit acum cateva zile s-a refuzat sa fie desfasurate aceste manifestari", a mentionat Munteanu.

Deputatul PLDM, Veaceslav Ionita, a incercat sa dea o explicatie gestului la care a recurs premierul Vlad Filat.

"In acest plan, care este destul de crud, repet, este o sarbatoare doar instituita, erau aparentele unui partid. Nu este frumos cand institutiile statului sunt antrenate in scopuri electorale", a adaugat deputatul PLDM, Veaceslav Ionita.

De alta parere este vicepresedintele PD, Victor Corman.

"A fost ratata o foarte buna sansa ca cineva sa manifeste mai putin egoism, mai multa maturitate politica. Chiar daca suntem in competitie electorala pe toti ne-ar fi intarit daca am fi demonstrat astazi coeziune si maturitate politica", a spus Corman.

A fost ratata o foarte buna sansa ca cineva sa manifeste mai putin egoism, mai multa maturitate politica. Chiar daca suntem in competitie electorala pe toti ne-ar fi intarit daca am fi demonstrat astazi coeziune si maturitate politica. (Victor Corman)

Analistul politic Igor Botan considera ca o sarbatoare de importanta nationala ar fi trebuit sa-i uneasca pe liderii politici moldoveni.

"Sunt profund mahnit. Sarbatoarea a fost un prilej de manifestare a unitatii nationale. Ceea ce vedem noi este dramatic din punctul meu de vedere", a punctat Botan.

Potrivit scenariului, oficialii trebuiau sa depuna flori la monumentul lui Stefan cel Mare, apoi sa mearga la Guvern, unde urma sa fie arborat tricolorul. Trebuia sa tina cate un discurs: artistul plastic Gheorghe Vrabie, care este si autorul stemei de stat, presedintele interimar, Marian Lupu, premierul Vlad Filat si liderul liberal Mihai Ghimpu.

Dar totusi de Ziua drapelului, cel mai tare au falfait interesele de partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor