Victimele Pogromului evreiesc din anul 1903 au fost comemorate la Chişinău

Imagini din Chişinău,Republica Moldova (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
11.04.2013

Victimele Pogromului de la Chişinău din anul 1903 au fost comemorate astăzi, 11 aprilie, printr-un miting de comemorare. Alături de reprezentanţii corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău şi membri ai comunităţii evreieşti din Republica Moldova, la eveniment a participat şi Prim-ministrul desemnat Vlad Filat. Pentru mulţi dintre cei prezenţi la mitingul de comemorare, pogromul a însemnat şi o tragedie personală.

După ce a fost intonat imnul Republicii Moldova şi cel al Statului Israel, participanţii la miting au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor Pogromului din Chişinău. Acum 110 ani, Chişinăul a devenit un oraş al măcelului. Zeci de morţi, sute de grav răniţi, sute de case distruse, mulţimi isterizate de o calomnie religioasă împotriva comunităţii evreieşti.

În alocuţiunea sa, Prim-ministrul desemnat a adresat sincere mulţumiri organizatorilor şi anume comunităţii evreieşti din Republica Moldova pentru invitaţie şi pentru posibilitatea de a participa la mitingul de comemorare a victimelor Pogromului.

”Apreciem înalt faptul că la iniţiativa comunităţii evreieşti din Moldova, pe parcursul acestor zile, în republică se vor desfăşura mai multe manifestări în memoria tristelor evenimente de la 6-7 aprilie 1903, Pogromul care a avut loc cu consimţământul autorităţilor ţariste”, a declarat Vlad Filat.

Conducerea şi membrii comunităţii evreieşti din Moldova au mulţumit Premierului pentru prezenţa sa şi pentru susţinerea pe care o acordă comunităţii.

În urma Pogromului din 1903, circa 50 de evrei au fost ucişi, iar alţi 600 – schilodiţi, 1500 de case şi magazine au fost jefuite şi incendiate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor