Victoria Nuland, a treia în rang în diplomaţia americană şi critic al războiului Rusiei din Ucraina, se pensionează

Victoria Nuland - subsecretarul de stat american
Victoria Nuland - subsecretarul de stat american (Facebook - U.S. Embassy Bucharest)

Victoria Nuland, a treia în rang dintre diplomaţii americani şi ţinta frecventă a criticilor pentru opiniile sale belicoase faţă de Rusia şi acţiunile acesteia în Ucraina, se va pensiona şi îşi va părăsi postul în această lună, a anunţat marţi Departamentul de Stat, potrivit AP.

Nuland, un ofiţer de carieră în serviciul extern care a ocupat funcţia de secretar de stat adjunct pentru Europa în timpul administraţiei Obama, dar care s-a retras după ce Donald Trump a fost ales preşedinte, a revenit în guvern ca subsecretar de stat pentru afaceri politice în administraţia Biden.

Ea a fost candidată pentru a-i succeda lui Wendy Sherman în funcţia de adjunct al secretarului de stat şi a ocupat funcţia de adjunct interimar de la retragerea lui Sherman, în urmă cu şapte luni, dar a pierdut o bătălie internă de personal din administraţie, când preşedintele Joe Biden l-a nominalizat pe Kurt Campbell pentru locul nr. 2. Campbell a preluat funcţia luna trecută.

Nuland a lucrat la ambasada SUA din Moscova în tumultuoşii ani 1990 şi s-a aflat în oraş în timpul tentativei de lovitură de stat împotriva fostului preşedinte rus Boris Elţîn.

Ea a devenit apoi ambasador al SUA la NATO înainte de a fi numită purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub conducerea fostului secretar de stat Hillary Rodham Clinton, în primul mandat al preşedintelui Barack Obama.

În calitate de purtătoare de cuvânt a departamentului şi, mai târziu, de secretar de stat adjunct pentru Europa, Nuland a atras mânia multor lideri ruşi pentru că a susţinut în mod deschis Ucraina, în special după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Fostul secretar de stat John Kerry a reamintit în numeroase rânduri că, atunci când Nuland a părăsit postul de purtătoare de cuvânt în timpul mandatului său pentru a deveni diplomat de rang înalt pentru Europa, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a felicitat pentru că "a scăpat de acea femeie". Kerry a spus că i-a răspuns lui Lavrov că nu a scăpat de ea, "am promovat-o".

Actualul secretar de stat, Antony Blinken, a lăudat-o pe Nuland pentru cele trei decenii şi jumătate de serviciu public şi i-a mulţumit pentru rolul pe care aceasta l-a avut în conturarea politicii americane în lume sub şase preşedinţi şi 10 secretari de stat.

"Dar conducerea Torei în ceea ce priveşte Ucraina este cea pe care diplomaţii şi studenţii de politică externă o vor studia în anii următori", a declarat Blinken, într-un comunicat.

"Eforturile ei au fost indispensabile pentru a înfrunta invazia la scară largă a lui Putin în Ucraina, pentru a mobiliza o coaliţie globală care să asigure eşecul strategic al invaziei şi să ajute Ucraina să acţioneze până în ziua în care va fi capabilă să stea puternic pe propriile picioare - din punct de vedere democratic, economic şi militar."

Ministerul rus de Externe a profitat imediat de acest anunţ, numindu-l o recunoaştere a eşecului politicii americane faţă de Rusia.

"Ei nu vă vor spune motivul. Dar este simplu - eşecul cursului antirusesc al administraţiei Biden. Rusofobia, propusă de Victoria Nuland ca principal concept de politică externă a Statelor Unite, îi trage pe democraţi la fund ca o piatră", a susţinut purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova.

Nuland va fi înlocuită temporar în funcţia de subsecretar de stat de un alt diplomat de carieră, John Bass, fost ambasador în Afganistan, care a supravegheat retragerea SUA din această ţară. El este în prezent subsecretar de stat pentru management.

Oficialii americani au declarat că favorită pentru a-i succeda lui Nuland în mod permanent este actualul ambasador al SUA la NATO, Julianne Smith, fost oficial al Pentagonului care a fost şi consilier adjunct pentru securitate naţională al vicepreşedintelui Biden de la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe