Victorie simbolică a protestatarilor: Firea, forţată să renunţe la ocuparea Pieţei Victoria

În ciuda nemulţumirilor declanşate în spaţiul public, primăriţa PSD a Capitalei, Gabriela Firea, a insistat să îi dea înainte cu instalarea târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei, însă a fost nevoită, în final, să facă pasul în spate, protestatarii obţinând o importantă victorie simbolică.
Protest la instalarea târgului din Piaţa Victoriei
Protest la instalarea târgului din Piaţa Victoriei (Alexandru Socol)

UPDATE. Asociaţia "Romania Fara EI" a depus o plangere penala împotriva "tovarăşei" Gabriela Firea, cu ocazia amplasării "ilegale" a târgului în Piaţa Victoriei.

* * *

UPDATE. Protestatarii din Piaţa Victoriei au început să strângă semnături pentru iniţierea unui referendum de demitere a primăriţei Firea.

* * *

UPDATE. Primăriţa Gabriela Firea ameninţă că va depune plângeri penale împotriva protestatarilor pentru distrugerea bunurilor municipalităţii, dar şi împotriva autorităţilor care nu au intervenit la timp.

În replică, Jandarmeria a transmis că şi-a îndeplinit obligaţiile în conformitate cu prevederile legale şi nu are nimic să-şi reproşeze.

* * *

UPDATE. Angajaţii firmei organizatorice ridică acum şi gardurile care împrejmuiau Piaţa Victoriei. Protestul continuă.

Protest
Protest (Alexandru Socol)

* * *

UPDATE. Victorie simbolică majoră a protestatarilor: Primăria Capitalei a anunţat că renunţă la târgul din Piaţa Victoriei.

Vă prezentăm mai jos comunicatul remis de primăriţa Firea:

"Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfăşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost impiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întampla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instituţii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasă.

Este foarte grav ce s-a întamplat astăzi şi, ca atare, trag un semnal public de alarmă.

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul de Crăciun într-o altă locaţie dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil cât şi penal.

Spaţiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislaţie clară cu privire la adunările publice şi respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenţa unor astfel de violenţe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României şi consecinţele nerespectării legii în ţara noastră.

Îi asigur pe bucureşteni ca au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituţia şi legile ţării, le va apara tuturor drepturile şi interesele legitime, şi va lupta pentru ca Bucureştiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere.

În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!"

* * *

UPDATE. "Justiţie independentă, nu obedientă", se scandează în Piaţa Victoriei.

"Jandarmeria să termine cu minciunile. Luaţi-l pe Enache ăla (purtătorul lor de cuvânt - n.r.) şi băgaţi-l în coşul de gunoi. Nu noi am instigat, ci ei ne-au instigat pe noi. Se vede pe filmare", a atras atenţia un manifestant, care invită opinia publică să intre pe pagina Insistăm şi să se uite la ultimul minut din acest material video pentru a vedea exact de unde a plecat totul.

Protestatarul susţine că domnul în vârstă a fost într-adevăr lovit cu pumnul în faţă, însă numai după ce a lovit el primul.

* * *

UPDATE. "Firea la dubă, Firea la dubă", "La puşcărie, nu la primărie", "DNA, să vină să vă ia" şi "Elicopterul, elicopterul", strigă protestatarii.

"Români, ieşiţi din casă, dacă vă pasă, să eliberăm ţara din mâinie neocomuniştilor. Singura soluţie - încă o Revoluţie: Ne-am săturat, cât ne-aţi furat", a declarat o protestatară la portavoce.

Pentru a urmări transmisia live a evenimentelor din Piaţa Victoriei intraţi aici.

* * *

UPDATE. "Rezistăm, nu cedăm", "Demisia, demisia", "Nu scăpaţi, nu scăpaţi", "Victorie, victorie", scandează mulţimea, în timp ce angajaţii firmei organizatoare a târgului de Crăciun au venit să strângă echipamentele demontate din Piaţă.

"Le e frică", a declarat unul dintre protestatari.

Protest
Protest (Noela Zaharia)

* * *

UPDATE. Ca urmare a evenimentelor din această dimineaţă din Piaţa Victoriei, mişcarea civică Iniţiativa România a solicitat instituţiilor publice să se manifeste responsabil şi să nu genereze violenţe şi Primăriei Bucureşti să suspende târgul imediat.

"Piaţa Victoriei trebuie să rămână un spaţiu al exprimării libere, al apărării drepturilor şi valorilor democratice. Haideţi în piaţă!", a subliniat organizaţia.

* * *

UPDATE. Societatea civilă ia atitudine: Opriţi ocuparea abuzivă a Pieţei Victoriei!

"Din luna ianuarie 2017, Piaţa Victoriei este simbolul luptei României pentru o justiţie independentă şi pentru un stat de drept. Protestele din Piaţa Victoriei sunt notificate legal. Orice încercare de a opri protestele neîntrerupte din Piaţa Victoriei - fie că aceasta se întâmplă prin organizarea unui târg de Crăciun, prin amenzi aplicate abuziv de jandarmi sau prin aducerea unor manifestanţi extremişti sau prin ducerea unor protestatari la secţie - reprezintă un atac la adresa dreptului la liberă exprimare şi este condamnată ferm de semnatarii acestui comunicat, asociaţii şi grupuri civice din toată România şi din diaspora.

Chemăm cetăţenii României să ţină vie flacăra protestelor şi să participe la toate acţiunile pentru un stat de drept şi o justiţie independentă. Lupta nostră este pentru o Românie democratică şi nu poate fi deturnată de abuzurile unor decidenţi vremelnici", au transmis mai multe organizaţii civice în cadrul unui comunicat de presă.

* * *

UPDATE. Mişcarea civică Rezistenţa transmite un mesaj ferm: Nu cedăm Piaţa Victoriei!

"Mişcarea civică Rezistenţa condamnă ferm acţiunile Primăriei Municipiului Bucureşti de a ocupa abuziv Piaţa Victoriei, spaţiu cu o simbolistică deosebită pentru protestele care se desfăşoară începând din luna ianuarie a acestui an. Este o acţiune provocatoare de cea mai joasă speţă la comanda Gabrielei Firea.

Solicităm Primăriei Municipiului Bucureşti să renunţe imediat la acţiunea de îngrădire a Pieţei Victoriei şi de amplasare a târgului de sărbători.

Îndemnăm cetăţenii la proteste ferme, dar PAŞNICE. Trebuie să oprim această încercare mişelească şi rudimentară a Gabrielei Firea de a descuraja protestele într-o perioadă când acestea vor fi cruciale pentru viitorul acestei ţări. Îi chemăm pe toţi cei care ne urmăresc şi care sunt în Bucureşti să ni se alăture în Piaţa Victoriei pentru a ne exercita dreptul constituţional la protest. Ferm, dar paşnic!", a transmis Rezistenţa.

* * *

UPDATE. Atmosfera s-a mai liniştit în Piaţa Victoriei. Protestatarii au început să demonteze schelele pe care trebuia să se ridice scena din cadrul târgului organizat de Primăria Capitalei, în timp ce jandarmii stau de-o parte.

"Victorie! Victorie! Victorie", au strigat protestatarii după ce au termiant de demontat schelele.

Cei trei protestatari ridicaţi de jandarmi au luat amendaţi.

* * *

UPDATE. Pentru a vedea intervenţia în forţă a jandarmilor intraţi aici.

* * *

UPDATE. Jandarmeria are o cu totul altă teorie privind motivul pentru care au avut loc îmbrâncelile cu protestatarii.

"Trei persoane au fost conduse la secţie pentru verificări şi aplicarea sancţiunilor legale. Prima persoană de la care a pornit tot scandalul este cel care a fost acuzat că a lovit un cetăţean, o persoană în vârstă, şi care, probabil, va fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe. Celorlalte două li se vor aplica sancţiuni contravenţionale. Vom vedea ce vor stabili colegii noştri. Este vorba de două dintre persoanele care au împiedicat jandarmii să-l ridice pe primul, au împins garduri", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Georgian Enache.

Incidentul a avut loc pe trotuarul din faţa Guvernului.

"Acolo a fost lovită persoana respectivă, agresorul a fugit în mulţimea protestatarilor. Noi am solicitat prezenţa unei ambulanţe care să-i acorde îngrijiri cetăţeanului lovit, i-au fost acordate îngrijiri la faţa locului. Şi acesta a fost dus la secţie pentru declaraţii. Noi am încercat să conducem la secţie o persoană care a agresat un alt cetăţean şi alţi protestatari s-au opus acestei măsuri, intrând în conflict cu jandarmii", a precizat Georgian Enache.

* * *

UPDATE. Au avut loc îmbrânceli între protestatari şi jandarmii veniţi în număr mare în Piaţa Victoriei, după ce unul dintre manifestanţi a intrat într-o altercaţie cu o persoană în vârstă care trecea prin zonă, după un schimb de replici în contradictoriu.

În urma incidentului, câţiva protestatari au fost ridicaţi şi se pare că vor fi duşi la secţia de poliţie.

Angajaţii primăriei au fost nevoiţi să oprească pentru moment lucrările de instalare a târgului. Între timp, noi protestatari continuă să vină în Piaţa Victoriei.

Protest
Protest (Alexandru Socol)

Insistăm şi Rezistenţa TV - care se întreabă dacă urmează oare ca Firea să îngrădească graniţele României - au transmis live din Piaţa Victoriei.

"Să ştiţi că toate protestele noastre sunt notificate la primărie. Ne-au ignorat total", a subliniat o protestatară.

Protest
Protest (Alexandru Socol)

Protest
Protest (Alexandru Socol)

* * *

Chiar în mijlocul Pieţei Victoriei, epicentrul protestelor împotriva coaliţiei PSD-ALDE, a început instalarea târgului de Crăciun, la comanda primăriţei Capitalei, Gabriela Firea, demers considerat de protestatari drept o tentativă de blocare a manifestaţiilor paşnice care au loc acolo de mai bine de 300 de zile.

"Nu cedăm piaţa Victoriei! Nu plecăm! Plecaţi voi! Vrem spitale, nu târguri penale! Refuz să accept acest abuz. Este evident că acest târg are scopul de a opri protestele", a declarat pentru Epoch Times un protestatar, venit în Piaţă dis-de-dimineaţă, alături de alţi cetăţeni la fel de îngrijoraţi, pentru a-şi manifesta indignarea şi a încerca să-i oprească pe angajaţii Primăriei Capitalei să instaleze echipamentele.

"Noi de aici nu plecăm, nu plecăm se ştie, vom muri cu voi de gât, toţi la datorie", au scandat în cor cetăţenii veniţi în Piaţa Victoriei.

"Va trebui să construiţi peste noi, noi de aici nu plecăm. Vrem spitale, nu târguri penale. Firea, nu uita, asta nu e Piaţa ta!", a strigat o manifestantă la portavoce.

Gardurile proaspăt ridicate de autorităţi au fost împodobite în scurt timp cu hârtie igienică de către protestatari.

Instalarea târgului din Piaţa Victoriei
Instalarea târgului din Piaţa Victoriei (Alexandru Socol)

Instalarea târgului din Piaţa Victoriei
Instalarea târgului din Piaţa Victoriei (Alexandru Socol)

"E o decizie mai mult decât scandaloasă şi, categoric, luată pentru a bloca protestul #rezist, azi în a 306-a zi! Nu contează deloc că nu este un spaţiu adecvat, fiind o zonă intens circulată, că va avea treceri pietonale improvizate, nici că pune în pericol siguranţa copiilor (cică este un eveniment cultural dedicat copiilor). Nu contează nici că va bulversa şi mai mult traficul infernal din Bucureşti, dacă va închide parţial circulaţia în zonă. Nimic nu contează dacă rezultatul (îşi imaginează ea) va fi că nu vom mai protesta în Piaţa Victoriei! Ruşine! Hilar e că face apel la spiritul Crăciunului, asta după ce ne bagă pumnul în gură! Nu, protestul nu va înceta! Situaţia este extrem de gravă, România moare dacă noi, cetăţenii ei, nu o vom apăra. Este în joc viitorul nostru ca naţie", a declarat, la rândul său, o manifestantă.

Instalarea târgului din Piaţa Victoriei
Instalarea târgului din Piaţa Victoriei (Alexandru Socol)

"Ne-am săturat de Genunche, ne-am săturat de Pronume, ne-am săturat de succesuri si de analfabetism", strigă o doamnă la portavoce.

Protest la instalarea târgului din Piaţa Victoriei
Protest la instalarea târgului din Piaţa Victoriei (Alexandru Socol)