Vietnamul inchide statii radio la presiunea Chinei

Practicanţii Falun Gong mediteaza vizavi de Consulatul chinez în orasul Ho Chi Minh joi dimineaţă,  pentru ai sprijini pe Vu Duc Trung şi Le Thanh Van. Cei din poza au fost arestaţi la scurt timp după ce fotografia a fost luată.
Practicanţii Falun Gong mediteaza vizavi de Consulatul chinez în orasul Ho Chi Minh joi dimineaţă, pentru ai sprijini pe Vu Duc Trung şi Le Thanh Van. Cei din poza au fost arestaţi la scurt timp după ce fotografia a fost luată. (anonymous)

Saptamana aceasta, la Hanoi a fost amanat procesul unui post de radio care emite fara licenta. Incidentul ar fi de minima importanta, daca nu ar reprezenta un alt episod dintr-o serie ingrijoratoare de evenimente.

Doi barbati, Vu Duc Trung, director, 38 de ani si, Le Van Thanh, 35, cumnatul sau, au fost trimisi in judecata inca din 2010, pentru transmisii ilegale de radio, din Vietnam in China.

Cei doi sunt aderenti ai celebrei miscari Falun Gong, care a uimit liderii chinezi prin hotararea si caracterul non violent cu care se apara in fata brutalitatii comunismului.

O practica straveche a carui principiu fundamental este Adevar-Bunatate-Toleranta, Falun Gong a fost interzisa in 1999 de Jiang Zemin, dictatorul comunist al momentului, care a decis sa o treaca in ilegalitate din cauza popularitatii castigate in numai 4 ani de la laansare. In 1996 autoritatile comuniste numarasera intre 70-100 de milioane de adepti, intrecand numarul de membri ai Partidului Comunist.

Dupa interzicere, Partidul Comunist Chinez a inceput o campanie de persecutie - cea mai brutala din istoria moderna - omorand, jefuind si arestand milioane de aderenti din China. Planul lui Jiang Zemin de a elimina complet miscarea spirituala in numai 3 luni a fost surprinzator ruinat de curajul iesit din comun cu care aderentii au inteles sa protesteze impotriva torturilor, crimelor, si altor ilegalitati comise de autoritatile chineze.

Cei doi vietnamezi implicati in proces nu au facut decat sa descarce emisiuni ale postului de radio Sound of Hope, (SOH) afiliat cu Epoch Times, si sa le transmita pe unde scurte din Vietnam catre China.

Emisiunile SOH transmit multe adevaruri despre nedreptatile sociale si abuzurile Chinei comuniste, astfel ca irita profund Beijing-ul, care incearca sa le reduca la tacere.

Dupa 2003 comunistii chinezi au initiat un program menit sa musamalizeze orice referiri la persecutia impotriva Falun Gong in presa internationala. Astfel incat in tari din Asia, sau Europa de Est, mai ales fost comuniste - inclusiv Romania - guvernele si organizatiile media se feresc sa transmita rapoarte legate de Falun Gong, datorita scandalului sau tentatiilor venite din partea consulatului chinez.

Vietnamul nu este nici el o exceptie.

Daca initial autoritatile nu aveau nimic impotriva practicii Falun Gong, cunoscuta ca extrem de benefica, punand accent pe caracterul moral, non-violenta si neimplicata politic, din 2006, la initiativa Beijing-ului, lucrurile au inceput sa se schimbe.

Au inceput sa fie retrase permisiunile pentru activitati publice, iar in ultimii ani au fost semnalate chiar incidente de torturare a practicantilor vietnamezi, de catre politie.

Proces la presiune chineza

Procesul celor doi vietnamezi a fost intentat in 2010, iar documentele obtinute de Epoch Times implica presiuni venite din afara Vietnamului. Insa o decizie a fost pana acum amanata de doua ori, la presiune internationala.

Ca raspuns la intrebarea avocatului celor doi, Trien Tran, despre motivul amanarii, instanta de judecata a declarat ca a decis cu o zi inainte sa amane procesul din cauza unei solicitari facute intr-o nota de Biroul de Management al radiofrecventei.

Trien afirma ca motivul pentru care instanta a cerut amanarea nu are sens. Motivul, potrivit avocatului, nu este conform cu dreptul penal, care permite ca un proces sa continue chiar in absenta martorilor sau a unui avocat. Ce rol joaca Biroul in acest caz, pentru inculpare, si de ce lipsa posibila a unui reprezentant al Biroului de la proces ar duce la o amanare nu au fost clare, a spus Trien.

Trien considera ca acuzatiile aduse impotriva lui Trung si Thanh nu se aplica in cazul de fata. El a explicat pentru The Epoch Times in aprilie, ca, vina celor doi ar fi cel mult infractiunea administrativa de emisie fara licenta, iar pedeapsa ar fi in acest caz confiscarea echipamentelor si o amenda.

In timp ce Trung si Thanh sunt judecati pentru incalcarea reglementarilor cu privire la radiodifuziune in Vietnam, acuzatia reala pe care le-o aduc autoritatile vietnameze a fost aceea ca cei doi ar fi suparat regimul chinez prin difuzarea de programe descarcate de pe reteaua Sound of Hope Radio (SOH), care transmite stiri necenzurate despre China. O copie a rechizitoriului oficial obtinuta de ziarul The Epoch Times a clarificat ca Trung si Thanh au fost acuzati datorita presiunii exercitate de regimul chinez asupra autoritatlilor vietnameze.

Emisiunile SOH in China continentala ajuta la ruperea monopolului Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra stirilor si informatiilor. Programele SOH relateaza in mod regulat despre istoria violentelor si crimelor in masa din China, abuzurile asupra drepturilor omului, coruptia oficiala, protestele impotriva regimului si Falun Gong si persecutia acestuia in curs de desfasurare in China.

Falun Gong reprezinta un mod de viata in conformitate cu principiile Adevar, Compasiune si Toleranta si efectuarea unor exercitii de meditatie. Cresterea rapida a popularitatii practicii Falun Gong in China si teama ca poporul chinez ar putea prefera credinta in valorile traditionale si nu doctrina PCC l-au facut pe liderul de atunci al Chinei sa ordone o campanie de „eradicare” a practicii, incepand cu iulie 1999.

Atentie internationala

Trung si Thang practica Falun Gong in Vietnam si urmarirea penala a acestora ridica probleme legate de libertatea de constiinta si libertatea presei. Situatia lor a atras atentia internationala.

Joi dimineata, Ambasada SUA de la Hanoi a confirmat ca monitorizeaza acest caz si ca cineva de la ambasada a plecat sa asiste la proces.

Miercuri, Freedom House a emis o alerta care a condamnat "utilizarea de catre China a presiunilor diplomatice pentru a starni o reprimare suplimentara a minoritatilor religioase si a limita libertatea de exprimare in afara frontierelor sale" si a facut apel ca Vietnamul sa renunte la acuzatiile impotriva lui Trung si Thanh si sa ii elibereze.

Tot miercuri, Reporteri Fara Frontiere a publicat un articol care a condamnat "decizia autoritatilor vietnameze judiciare de a grabi procesul" lui Trung si Thanh.

Saptamana trecuta s-au desfasurat proteste care ii sprijina pe cei doi, in New York City, Washington D.C., San Francisco, Los Angeles si Houston din Statele Unite si, de asemenea, in Australia, fiind adresate scrisori functionarilor consulari vietnamezi.

O sursa din Hanoi a speculat ca amanarea a fost motivata de apropiata vizita, in luna octombrie, a unui oficial vietnamez de rang inalt din China. In conformitate cu aceasta sursa, guvernul vietnamez nu doreste sa aiba un proces si o condamnare in acest moment, deoarece oamenii din toata lumea vor protesta atunci cand oficialul vietnamez se intalneste cu oficialii chinezi.

Practicanti arestati

Trien s-a plans ca Trung si Thanh au fost tinuti in arest preventiv peste 15 luni. In tot acest timp Trien si-a vazut clientul de 3 sau 4 ori, cel mai recent cu cateva luni in urma.

Trien sustine ca in acel moment Trung se afla intr-o stare fizica si pishica buna. Potrivit lui Trien, Trung crede in ceea ce el si Thanh faceau: ca emisiunile in China au fost realizate pentru binele poporului chinez si nu au incalcat nici o lege din Vietnam.

Trung i-a explicat lui Trien ca Falun Gong este bun si a subliniat ca Vietnamul nu are nici o lege care sa interzica Falun Gong.

Falun Gong este legal in Vietnam, dupa cum este aproape pe tot mapamondul, in afara de China. Dar Falun Gong a ajuns sub presiune tot mai mare din partea autoritatilor vietnameze. Un document oficial al guvernului vietnamez, publicat in luna aprilie de ziarul The Epoch Times, clarifica faptul ca el actioneaza ca raspuns la presiunea exercitata de regimul chinez.

Dupa cum The Epoch Times a raportat saptamana trecuta, acea presiune a luat recent forma unor incidente de tortura, in conformitate cu marturii ale practicantilor vietnamezi. De ceva timp, practicantii care practica exercitii Falun Gong in public au fost supusi hartuirii, inclusiv batai.

Joi, aproximativ 30 de practicanti Falun Gong au meditat in fata consulatului chinez din Ho Chi Minh City, ca o forma de protest pasnic pentru a-i sprijini pe Trung si Thanh. Toti cei prezenti au fost retinuti de politia vietnameza, impreuna cu 5 practicanti care au meditat intr-un parc din oras. De la momentul relatarii, nu s-a mai aflat numic despre situatia practicantilor arestati."

Informatii relatate de Thanh Le

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe