Viktor Orban, portavocea Kremlinului: Ucraina ar trebui să fie o "zonă tampon" între Rusia şi Occident

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ucraina ar trebui să rămână o "zonă tampon" între Rusia şi Occident, care ar oferi anumite garanţii de securitate, dar nu ar admite Ucraina ca membru al UE sau NATO, scrie Ukrainska Pravda.

"Fie că vă place sau nu, fie că ucrainenilor le place sau nu, Ucraina este acolo unde se află pe hartă. Cea mai bună perspectivă este ca ea să fie o zonă tampon între Rusia şi Occident - cu garanţii de securitate, desigur. Dacă asta nu funcţionează, Ucraina va continua să piardă teritoriu.

Rusia va distruge Ucraina din nou şi din nou şi din nou. Rusia nu va accepta niciodată să aibă la graniţele sale un membru UE şi NATO precum Ucraina, niciodată", a declarat Orban într-o conversaţie cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, în cadrul proiectului media European Voices.

Un fragment din conversaţie publicat de Die Presse a atras o atenţie considerabilă în presă maghiară.

În acelaşi timp, premierul ungar consideră că Ucraina şi Georgia ar fi putut adera la UE şi NATO în 2008, dar această oportunitate a fost ratată şi, odată cu ea, au dispărut "perspectivele Ucrainei de aderare viitoare la UE şi NATO".

Ca răspuns la remarca lui Schüssel potrivit căreia o încetare a focului acum ar însemna o înfrângere pentru Ucraina, Orban a declarat că evaluarea poate depinde de "modul în care privim viitorul", întrucât Ucraina ar putea pierde şi mai mult teritoriu în timp ce faza fierbinte a războiului continuă.

De asemenea, premierul ungar nu a fost de acord cu argumentele potrivit cărora aderarea Ucrainei ar proteja Europa, deoarece aproape toţi membrii UE sunt deja membri ai NATO, iar alianţa este mai puternică decât Rusia.

"Nu există niciun pericol ca Rusia să atace un stat membru NATO", a declarat Orban.

De asemenea, el şi-a exprimat opinia că Rusia nu va lua niciodată în serios Ucraina ca partener de negocieri - "doar SUA şi poate UE".

Schüssel a menţionat că nu există nicio certitudine că acordurile cu Rusia pot fi de încredere. Orban a replicat că, în opinia sa, "nu este o chestiune de încredere, ci de forţă".

"Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca ruşii să ne ia în serios. Acesta este un joc de putere. Acesta este un război. Trebuie să ne demonstrăm puterea şi să le transmitem clar ruşilor: noi avem propriile noastre interese, ei le au pe ale lor şi, pe această bază, putem negocia ceva", a susţinut Orban.

El a spus că nu crede că războiul ruso-ucrainean se va încheia în 2024 şi că este necesar "cel puţin să se asigure o încetare a focului şi să se ajungă la o situaţie în care să se poată negocia".

În plus, Orban consideră că Europa nu este în măsură să sprijine Ucraina cu suficiente arme, deoarece societăţile din ţările europene "consideră deja că ajutorul este prea mare".

"Nu ne putem permite să ajutăm Ucraina până când aceasta nu va câştiga din punct de vedere militar", a adăugat premierul ungar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe