Viorel Cibotaru: Tările din Parteneriatul Estic suferă de boli ale condiţiilor post-sovietice

Viorel Cibotaru, liderul PLDM
Viorel Cibotaru, liderul PLDM (europalibera.org)

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, care se află în aceste zile la Bruxelles unde participă la cel de-al cincilea summit al Parteneriatului estic, a menţionat că va lua parte la summitul conducătorilor de state şi al liderilor de opoziţie din cadrul familiei Partidului Popular European pentru elaborarea unei poziţii comune.

Faptul că fracţiunea Partidului Popular European în Parlamentul European a optat pentru condiţionalizarea oricărui ajutor financiar care ar urma să fie eliberat Republicii Moldova a fost, în opinia liderului PLDM, o poziţie principială a PPE, care de fapt nu a întâlnit sprijin şi din partea altor fracţiuni.

Mai mult decât atât, în lipsa acestor condiţionalităţi impuse guvernării de la Chişinău şi în lipsa presiunii aplicate de partidele de opoziţie asupra guvernării, „eu cred că lucrurile în general ar deraia cu totul si Republica Moldova ar nimeri de fapt într-o zonă super-gri sau în mâinile unor grupuri nemijlocit legate de Federaţia Rusă şi de Kremlin”.

„Astăzi vedem că în Parteneriatul Estic există un parteneriat cu diferite viteze, unele ţări îşi doresc o apropiere şi au semnat chiar şi acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar toate ţările din Parteneriatul Estic suferă de aceleaşi boli ale stării post-sovietice şi toate practic sunt un subiect al unui război hibrid din partea Federaţiei Ruse. Şi pe de altă parte, toate aceste ţări necesită sprijin în dezvoltarea democraţiei şi în transformarea acestor ţări într-o democraţie matură, dezvoltată şi aceste probleme ne unesc şi aşa cel puţin eu şi partidul pe care îl reprezint vedem lucrurile care ar trebui să fie spuse în cadrul acestor summituri”, a declarat Viorel Cibotaru în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, chiar de la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe