Vitamina E sintetica, legata de un risc mai mare de cancer la prostata

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.10.2011

In urma unui nou studiu s-a descoperit o legatura intre vitamina E (sintetica) – un supliment alimentar cunoscut – si un risc mai mare de cancer la prostata.

In anul 2001, cercetatorii au lansat testul clinic de prevenire a cancerului pe baza de seleniu si vitamina E (numit SELECT), pentru a proba opinia larg raspandita cum ca cele doua suplimente ar putea stopa sau ar putea preveni boala. Analizele studiilor facute pe cancerul de piele sau de plamani au sugerat ca suplimentul mineral seleniu sau vitamina E pot reduce riscul cancerului de prostata.

Studiul a cuprins 35.000 de barbati sanatosi, de peste 50 de ani, din 400 de locatii din Statele Unite, Canada si Puerto Rico. Eric Klein de la Clinica din Cleveland a precizat ca testul clinic in valoare de 122 de milioane de dolari s-a incheiat in 2008, cand s-a observat ca nu duce la acea reducere cu 25% a cancerului pentru care a fost proiectat.

„Cu toate acestea, la momentul incheierii studiului am observat ca barbatii care luau numai vitamina E sintetica se indreptau catre un risc mai mare de cancer la prostata.”

Noile descoperiri, publicate in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, nu au aratat niciun beneficiu pentru barbatii care au consumat zilnic o doza de 400 de unitati de vitamina E (sintetica) ci, mai mult decat atat, au indicat un adevarat risc, mentioneaza co-autorul si expertul in cancerul de prostata de la Institutul National de Cancer, Howard Parnes. „La acest moment, datele arata o crestere cu 17% a cancerului de prostata, ceea ce, din punct de vedere statistic, este semnificativ, fiind vorba doar de vitamina E sintetica.”

Dupa ce testul clinic a fost oprit, cercetatorii au supravegheat participantii timp de 18 luni. Klein, care a contribuit la articolul publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, a precizat ca cercetatorii au descoperit ca vitamina E sintetica poate avea efecte chiar si dupa oprirea administrarii ei.

„Se pare ca nu exista niciun motiv pentru care sa iei vitamina E sintetica daca esti un barbat cu varsta cuprinsa intre 55 si 60 de ani.”

Klein adauga faptul ca studiul subliniaza importanta testelor randomizate, pe scara larga, bazate pe populatie pentru a masura cu acuratete avantajele sau dezavantajele micronutrientilor, cum ar fi suplimentele alimentare.

Nota: Testul SELECT a utilizat dl-alfa-tocoferol, forma sintetica a vitaminei E derivata din petrol. Nu a testat vitamina E naturala, d-alfa-tocoferol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor