Vlad Kulminski, despre situaţia dintre Chişinău şi Tiraspol: Dodon este prea dependent ca să aibă un dialog în interesul Republicii Moldova

Vladislav Kulminski - comentator şi director al Institutului de Iniţiative Strategice
Vladislav Kulminski - comentator şi director al Institutului de Iniţiative Strategice (facebook.com/v.kulminski)

Autorităţile Republicii Moldova au suspendat interdicţia de a traversa frontiera moldo-ucraineană pentru autovehiculele din regiunea transnistreană fără certificate de înmatriculare permanente şi plăcuţe neutre. În consecinţă, Tiraspolul a renunţat la ameninţarea sa, ca replică, de a bloca trecerea frontierei pentru automobilele înmatriculate pe teritoriul controlat de Chişinău după ce preşedintele Igor Dodon a convenit cu Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene, să „găsească soluţii pentru a evita criza”.

În acest context, fostul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Vladislav Kulminski, a punctat că, de fapt, politica Chişinăului vizavi de problema respectivă a fost inconsecventă.

„Din câte ştiu, echipa preşedintelui Dodon a elaborat un plan de a schimba agenda negocierilor, pentru că, după părerea lor, agenda negocierilor în formatul „5+2” este convenabilă Tiraspolului şi este în detrimentul sau în dezavantajul Chişinăului. Şi iată, ei au venit cu un plan cum ar putea cumva schimba această agendă mai mult în interesul Chişinăului şi au elaborat un plan de măsuri care a fost pus în acţiune, care a fost aplicat în realitate.

Iar interdicţia pentru maşini cu numere de înmatriculare aşa-numite transnistrene pentru a traversa hotarul moldo-ucrainean, dar şi alte hotare internaţionale cunoscute ale Republicii Moldova a fost parte componentă a acestui plan. După asta au fost aplicate nişte presiuni de către Federaţia Rusă asupra d-lui preşedinte Igor Dodon şi el, pur şi simplu, a anulat aceste măsuri şi a anulat acest plan de a schimba agenda negocierilor”, a declarat Vladislav Kulminski într-un interviu pentru Europa Liberă.

De menţionat este că despre anularea deciziei luate de către aşa-numitele autorităţi din stânga Nistrului privind blocarea trecerii frontierei pentru automobilele înmatriculate pe teritoriul controlat de Chişinău, s-a vorbit doar în presa de la Tiraspol.

Astfel, Kulminski s-a arătat convins de faptul că „pur şi simplu dl Dodon a dat o comandă ca să fie anulate aceste măsuri. Şi atunci, pur şi simplu au venit cu o explicaţie care-i cât de cât plauzibilă, dar, după părerea mea, nu prea este”.

„Cred că este o greşeală strategică şi cred că este o inconsecvenţă şi, dacă se adevereşte că acest lucru a fost făcut sub presiune externă, atunci întrebarea-cheie este dacă dl Dodon mai este capabil să promoveze interesele Republicii Moldova”, a comentat Kulminski, punctând că în prezent pentru şeful statului contează doar presiune venită din partea Moscovei.

Totodată, fostul secretar de stat în cadrul MAEIE a amintit că Dodon a intrat în componenţa alianţei de guvernare în vara anului 2019 tot sub presiune din partea Federaţiei Ruse.

Mai mult decât atât, acesta se întrebă retoric dacă Dodon mai este în stare să promoveze interesul naţional al Republicii Moldova, dacă este capabil să aibă un dialog respectuos cu Moscova, dar totodată să apere foarte ferm interesele Republicii Moldova „sau totuşi el este dependent, prea dependent ca să aibă un dialog în interesul Republicii Moldova”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe