Vocea Rusiei: Victor Ponta şi-a „ciuruit” electoratul

Liviu Şerbănescu
04.04.2013

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
04.04.2013

„Dreptate până la capăt” şi „sfârşitul regimului Băsescu” au fost doar două dintre promisiunile care au propulsat USL în vârful Olimpului electoral. "Numai cineva foarte naiv sau plătit să pară naiv ar putea spune că alegătorii au votat pentru USL fiind atraşi de competenţa, priceperea sau moralitatea politicienilor care s-au strâns sub această umbrelă", comentează joi Vocea Rusiei.

"Electoratul este convins că USL a venit la putere să fure şi nu să facă reforme sau performanţă în economie şi administraţie publică, fără a exista o diferenţă de principiu dintre USL şi „echipa portocalie”. În decembrie 2012, s-a încheiat un pact între cele două părţi contractante, adică între electorat şi liderii USL. Electoratul i-a oferit USL posibilitatea de a guverna cu o majoritate parlamentară confortabilă, inclusiv posibilitatea implicită de a se „înfrupta” din banii publici, cerând în schimb distrugerea regimului Băsescu", relevă articolul apărut pe site-ul postului de radio pro-guvernamental din Rusia.

"Din păcate pentru electoratul USL, liderii acestei formaţiuni au dat dovadă de o inconsecvenţă penibilă, combinată cu trădări punctuale, dar care s-au produs în puncte-cheie. Începând cu numirea lui Ioan Rus, reprezentantul grupării pro-Băsescu din interiorul PSD, la Interne, a devenit clar că liderii PSD joacă un joc dublu", se mai subliniază în articol.

"Contrar impresiei multora dintre analiştii bucureşteni, nici partida de şah şi nici criza politică nu s-au terminat. Meciul se joacă, iar multe dintre mutările decisive se fac în afara ariei de vizibilitate a pieselor de la Bucureşti", conchide Vocea Rusiei.

Ponta a trimis în scris la CSM propunerile: Kovesi - şefă la DNA, Niţu - procuror general

După mai multe zile de conflict mocnit în USL, din cauza intenţiei lui Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi, cunoscută "omul lui Băsescu", pentru şefia DNA, decizia finală a fost luată miercuri dimineaţă. Premierul Ponta a trimis lista cu nominalizările, pe care se găseşte Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timp ce Tiberiu Niţu, propus anterior de Pivniceru şi respins de Băsescu, a fost trecut pe listă pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lista cu oamenii propuşi de Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a fost trimisă miercuri la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alături de Kovesi şi Niţu, au mai fost propuşi Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Pe 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar şi acesta nu mai poate fi prelungit de CSM, ceea ce ar face ca actele emise de acum înainte de către Ministerul Public să nu fie legale, se mai arată în scrisoarea lui Ponta. Toate funcţiile precizate în scrisoare vor fi ocupate de persoane numite de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.

"În baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (...)", se arată în scrisoarea lui Ponta.

După primirea scrisorii şi examinarea persoanelor propuse pentru acele posturi, urmează ca CSM să dea un aviz consultativ pentru numirea procurorilor, după care va fi rândul şefului statului să se pronunţe.

Declaraţii contradictorii

După ce anterior declarase că este posibil să o desemneze pe Codruţa Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, premierul Victor Ponta a precizat marţi, după discuţiile cu procurorii de la Consiliul Superior al Magistraturii, că nu a făcut încă nicio nominalizare şi nici nu s-ar fi vorbit despre o persoană anume.

Această declaraţie vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a negat că Ponta s-ar fi decis să o nominalizeze pe Kovesi în funcţia de şef al DNA, aşa cum a lăsat să se înţeleagă după ce a efectuat o vizită la Jandarmerie şi a fost întrebat în legătură cu acest subiect.

Discuţiile de la CSM au vizat procedura de selecţie pentru persoanele care vor fi nominalizate la cele mai importante funcţii din Ministerul Public.

"Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere şi am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi acesta este rezultatul", a afirmat Ponta, citat de B1 TV.

Premierul a anunţat că va numi un nou ministru al Justiţiei, căruia îi va încredinţa postul pe care el îl ocupă interimar. Noului ministru îi va reveni obligaţia de a conduce procedura de selecţie a procurorului general şi şefului DNA. Despre această decizie urmează să fie înştiinţat şi preşedintele Băsescu, pe care Ponta a anunţat că-l va informa telefonic.

Ameninţări cu ruperea USL

Desemnarea Codruţei Kovesi, fost procuror general, în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, ar putea duce la ruperea USL, a anunţat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal nu este de acord cu numirea lui Kovesi, considerată "omul lui Băsescu" şi a subliniat în repetate rânduri acest lucru, însă premierul Ponta a precizat că nu exclude varianta aceasta.

Dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, Antonescu a declarat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.

Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor