Washington Post: "Mutările represive ale României". Ponta a alarmat guvernele UE

Presă străină la un chioşc de ziare.
Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)

Victor Ponta a alarmat alte guverne UE, precum şi administraţia Obama, prin încercarea rapidă de consolidare a puterii, se arată într-un editorial apărut în publicaţia Washington Post.

Articolul, intitulat "Mutările represive ale României", relatează despre situaţia de pe scena politică din România, unde se constată "erodarea alarmantă a consensului politic şi echilibrului puterii". România este citată alături de ţările unde nu doar criza economică a adus probleme populaţiei, ci şi mişcările în plan politic. "Dar în câteva ţări s-a produs o erodare alarmantă a consensului politic şi a echilibrului puterii constituţional, condusă de populişti care exploatează nemulţumirea publică faţă de dificultăţile economice", afirmă Washington Post.

Editorialul precizează că în România, un nou premier de stânga a făcut presiuni pentru a înlătura orice control asupra Guvernului său în timp ce încearcă să forţeze îndepărtarea din funcţie a preşedintelui ţării, lucru care a alarmat alte guverne UE precum şi administraţia Obama.

Jurnaliştii americani amintesc despre vizita la Bruxelles a lui Ponta şi încheie spunând că "mai devreme sau mai târziu, românii vor descoperi că, la fel ca în restul Europei, nu există o soluţie rapidă sau uşoară pentru problemele economice - mai ales atunci când aceasta implică scurtcircuitarea democraţiei".

Semnal de alarmă de la presa germană

Despre situaţia destul de alarmantă în care se află România au scris şi jurnaliştii de la publicaţiile germane Die Welt şi Die Zeit, care citează anumite surse conform cărora UE ar putea suspenda dreptul de vot al României, dacă actuala situaţie din ţară se înrăutăţeşte. Anumiţi diplomaţi europeni au precizat vineri, la Bruxelles, că UE nu exclude o suspendare a dreptului de vot al României, recurgând, pentru prima dată, la articolul 7 din Tratat, dacă situaţia de la Bucureşti ”se înrăutăţeşte în continuare”.

Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene oferă Consiliului posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care şi dreptul de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne