Washington Post: Un colonel ucrainean a fost cel care ar fi coordonat atacul asupra gazoductului Nord Stream

(Captură ecran)

Roman Cervinski, colonel în cadrul forţelor de operaţiuni speciale ucrainene, este acuzat că ar fi făcut parte integrantă din operaţiunea de sabotaj asupra gazoductului Nord Stream de la sfârşitul lunii septembrie de anul trecut, susţin persoane familiare cu planificarea operaţiunii, potrivit Washington Post.

Ofiţerul militar ucrainean de rang înalt, cu legături strânse cu serviciile de informaţii ale ţării, ar fi jucat un rol central în bombardarea conductelor de gaze naturale Nord Stream anul trecut, potrivit unor oficiali din Ucraina şi din alte părţi ale Europei, precum şi altor persoane care au cunoştinţă despre operaţiune.

Rolul ofiţerului oferă cele mai directe dovezi de până acum care leagă conducerea militară şi de securitate a Ucrainei de controversatul act de sabotaj ce a declanşat mai multe anchete penale şi pe care oficiali americani şi vest-europeni l-au catalogat un atac periculos asupra infrastructurii energetice a Europei.

Colonel decorat, în vârstă de 48 de ani, care a servit în cadrul forţelor de operaţiuni speciale ale Ucrainei, Roman Cervinski a fost "coordonatorul" operaţiunii Nord Stream, potrivit publicaţiei menţionate. El s-a ocupat de logistică şi a sprijinit echipa de şase persoane care a închiriat o ambarcaţiune cu pânze folosind identităţi false şi echipamente de scufundări la mare adâncime pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz. La 26 septembrie 2022, trei explozii au provocat scurgeri masive pe gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care merg din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică. Atacul a lăsat intactă doar una dintre cele patru legături de gaz din reţea, în contextul în care iarna bătea la uşă.

Colonelul Cervinski nu a acţionat şi nu a planificat singur operaţiunea, potrivit persoanelor familiare cu rolul său, care nu a fost raportat anterior. El a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt, care în cele din urmă i-au raportat generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al Armatei Ucrainene.

Ucraina a lansat multe operaţiuni îndrăzneţe şi secrete împotriva forţelor ruse. Dar atacul Nord Stream a vizat o infrastructură civilă construită pentru a furniza energie pentru milioane de oameni din Europa. În timp ce Gazprom, conglomeratul rusesc de stat din domeniul gazelor naturale, deţine 51% din Nord Stream, companiile energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franţa şi Olanda, sunt parteneri şi au investit miliarde de dolari în acest proiect. Ucraina a susţinut în mai multe rânduri că Nord Stream ar permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene, privând Kievul de venituri uriaşe din tranzit.

Prin intermediul avocatului său, Cervinski a negat orice rol în sabotarea conductelor.

"Toate speculaţiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază", a afirmat Cervinski într-o declaraţie scrisă pentru The Washington Post şi Der Spiegel, care au realizat o anchetă comună în acest caz.

Purtătorii de cuvânt ai Guvernului ucrainean nu au răspuns la întrebările despre implicarea lui Cervinski.

Rolul lui Cervinski ilustrează dinamicile complexe şi rivalităţile interne ale guvernului de război de la Kiev, unde serviciile de informaţii şi instituţia militară ucraineană se află adesea în tensiune cu conducerea sa politică.

De la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, Cervinski a servit într-o unitate a forţelor de operaţiuni speciale ucrainene şi s-a concentrat pe activitatea de rezistenţă în zonele din ţară ocupate de ruşi, au declarat persoane familiare cu misiunile sale. El îi raporta generalului-maior Viktor Hanuşciak, un ofiţer respectat, cu experienţă, care comunica direct cu Zalujnîi.

Cervinski era potrivit pentru a ajuta la îndeplinirea unei misiuni secrete, menite să ascundă responsabilitatea Ucrainei. El a ocupat funcţii de conducere în cadrul agenţiei de informaţii militare a ţării, precum şi în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), şi este apropiat profesional şi personal de lideri militari şi de securitate importanţi.

De asemenea, el a mai contribuit la realizarea altor operaţiuni secrete.

În 2020, Cervinski a supravegheat un plan complex de atragere a luptătorilor Grupului Wagner din Rusia în Bielorusia, cu scopul de a-i captura şi de a-i aduce în Ucraina pentru a fi judecaţi. În declaraţia sa pentru cele două publicaţii menţionate, Cervinski a afirmat că a "planificat şi pus în aplicare", de asemenea, operaţiuni de eliminare a liderilor separatişti pro-ruşi din Ucraina şi de "răpire a unui martor" care ar putea confirma rolul Rusiei în doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas din estul ţării, în 2014, atac în urma căruia au murit toate cele 298 de persoane, pasageri şi echipaj, aflate la bord. Anul trecut, un tribunal olandez a condamnat doi ruşi şi un ucrainean în cazul doborârii avionului, cu o rachetă sol-aer rusească Buk.

În prezent, Cervinski este deţinut într-o închisoare din Kiev sub acuzaţia de abuz de putere, în urma unui complot pentru a atrage un pilot rus să dezerteze în Ucraina în iulie 2022. Autorităţile susţin că Cervinski, care a fost arestat în aprilie, a acţionat fără permisiune şi că operaţiunea a divulgat coordonatele unui aerodrom ucrainean, provocând un atac cu rachete ruseşti care a ucis un soldat şi a rănit alţi 17.

Hanuşciak, care nu mai activează în cadrul forţelor de operaţiuni speciale, a declarat public că operaţiunea a fost aprobată de forţele armate şi a refuzat să comenteze privind acest articol publicat de ziarul american.

Cervinski a afirmat că nu este responsabil pentru atacul rusesc şi că, încercând să îl convingă pe pilot să zboare în Ucraina şi să predea aeronava, a acţionat conform ordinelor primite. El consideră că arestarea şi urmărirea penală reprezintă o răzbunare politică pentru criticile sale la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a administraţiei sale.

"Operaţiunea de recrutare a pilotului rus a implicat unităţi ale SBU, ale Forţelor Aeriene şi ale Forţelor pentru Operaţiuni Speciale. Operaţiunea a fost aprobată de comandantul-şef Valeri Zalujnîi", a declarat Cervinski.

Cervinski a declarat public că îl suspectează pe Andrii Iermak, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Zelenski, de spionaj pentru Rusia. De asemenea, el a acuzat administraţia Zelenski că nu a pregătit suficient ţara pentru invazia rusă.

Participarea lui Cervinski la sabotajul Nord Stream contrazice negările publice ale lui Zelenski că ţara sa a fost implicată.

"Eu sunt preşedintele şi dau ordine în consecinţă", a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei în iunie, răspunzând unui raport al The Post potrivit căruia Agenţia Centrală de Informaţii a SUA a aflat de planul Ucrainei înainte de atac.

"Ucraina nu a făcut nimic de acest gen. Nu aş acţiona niciodată în acest mod", a adăugat Zelenski.

Dar operaţiunea Nord Stream a fost concepută pentru a-l ţine pe Zelenski în afara circuitului, au declarat persoane familiare cu operaţiunea.

"Toţi cei implicaţi în planificare şi executare au raportat direct [şefului Apărării] Zalujnîi, astfel încât Zelenski nu ar fi ştiut despre asta", potrivit unui raport secret al CIA, scurs pe platforma de chat Discord de către Jack Teixeira, membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts.

Oficiali din mai multe ţări au afirmat în privat că sunt încrezători că Zelenski nu a aprobat personal atacul asupra Nord Stream.

Alte operaţiuni ucrainene secrete care au vizat forţele ruse, inclusiv cea care a implicat avionul rusesc, au fost, de asemenea, concepute fără ştirea preşedintelui ucrainean, au declarat sursele cotidianului american.

Cervinski l-a acuzat pe Iermak şi pe alţi câţiva consilieri ai lui Zelenski că au dat peste cap planul din 2020 de a-i prinde în capcană pe luptătorii Wagner după ce aceştia au plecat în Bielorusia. Acea operaţiune sub acoperire a eşuat din cauza unei scurgeri de informaţii din cercul intim al lui Zelenski, a declarat Cervinski într-un interviu acordat presei în 2021.

"Nu este vorba de o singură 'cârtiţă' [în administraţia lui Zelenski], ci de o grămadă de oameni", a menţionat Cervinski, numindu-l pe Iermak, precum şi pe alţi doi consilieri ai lui Zelenski. El i-a acuzat pe oficialii administraţiei că "se tem să provoace Rusia".

Oficialii americani au criticat uneori, în privat, serviciile de informaţii şi oficiali militari ucraineni pentru că au lansat atacuri care riscau să provoace Rusia să îşi intensifice războiul împotriva Ucrainei. Dar neliniştea Washingtonului nu a descurajat întotdeauna Kievul.

În iunie 2022, agenţia olandeză de informaţii militare (MIVD) a obţinut informaţii potrivit cărora Ucraina ar putea plănui să atace Nord Stream. Oficiali din cadrul CIA i-au transmis lui Zalujnîi, printr-un intermediar, că Statele Unite se opun unei astfel de operaţiuni, potrivit unor persoane familiare cu aceste discuţii.

Oficialii americani au crezut că atacul a fost anulat. Dar s-a dovedit a fi fost doar amânat pentru trei luni mai târziu, folosind un alt punct de plecare decât cel planificat iniţial. Elementele cheie ale planului, inclusiv numărul de persoane din echipa de atentatori, precum şi utilizarea unei ambarcaţiuni închiriate, a echipamentului de scufundare şi a identităţilor false, au rămas aceleaşi.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Post în iunie, Zalujnîi a declarat că CIA nu l-a întrebat niciodată direct despre vreun atac asupra Nord Stream. El a afirmat că, după explozii, în septembrie 2022, a primit un telefon de la generalul Mark A. Milley, pe atunci preşedinte al Statului Major Întrunit.

"M-a întrebat: 'Ai avut ceva de-a face cu asta?'. I-am răspuns: 'Nu'. Multe operaţiuni sunt planificate, multe operaţiuni sunt în desfăşurare, dar noi nu avem nimic de-a face cu ele, absolut nimic", a specificat Zalujnîi.

El a sugerat în interviu că propagandiştii ruşi au încercat să îl lege pe el şi armata ucraineană de operaţiune.

Serviciul de informaţii militare olandez le-a raportat americanilor, de asemenea, că ucrainenii plănuiau un atac asupra unui alt gazoduct din Marea Neagră, numit TurkStream. Nu este clar de ce această operaţiune nu a fost niciodată pusă în aplicare. În octombrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că serviciile de securitate ale ţării sale au împiedicat un atac ucrainean asupra TurkStream. Însă autorităţile ruse au oferit puţine detalii şi nu se ştie dacă au acuzat pe cineva în legătură cu presupusul complot.

Agenţia rusă de ştiri Tass a relatat: "Se ştie că atacul a fost planificat de un agent al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la ordinele serviciilor speciale ucrainene".

Unii dintre cei care au descris participarea lui Cervinski la operaţiunea Nord Stream l-au apărat pe veteranul ofiţer de informaţii ca acţionând în interesul Ucrainei. Aceştia au susţinut că atacul asupra conductelor a contribuit la împiedicarea Rusiei de a-şi umple visteria din vânzările de gaze naturale şi l-a privat pe Putin de un mijloc de a folosi fluxul de gaze naturale ca pârghie politică.

Liderul rus a demonstrat că era dispus să folosească energia ca instrument de represalii. Cu aproape o lună înainte de explozii, Gazprom a oprit fluxurile pe Nord Stream 1, la câteva ore după ce Grupul celor şapte naţiuni industrializate a anunţat o viitoare plafonare a preţului la petrolul rusesc, o măsură menită să afecteze vistieria Kremlinului.

Guvernul german a reţinut autorizaţia finală a gazoductului Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în urma unor luni de presiuni din partea Washingtonului. Înainte de război, Germania îşi procura jumătate din gazele naturale din Rusia şi a susţinut mult timp proiectul Nord Stream în faţa opoziţiei altor aliaţi europeni.

Susţinătorii lui Cervinski au apărut în instanţă pentru a-l apăra; câţiva au purtat un tricou cu chipul său şi un hashtag #FREECERVINSKI. Pentru unii, el este un simbol al voinţei armatei ucrainene de a face alegeri dificile într-o luptă pentru supravieţuirea ţării.

În declaraţia sa, Cervinski a menţionat: "Mi-am dedicat întreaga viaţă apărării Ucrainei". El a calificat acuzaţiile împotriva sa legate de operaţiunea privind avionul rusesc drept "nefondate şi exagerate, pe care le voi dovedi cu siguranţă în instanţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii