Westerwelle avertizează Ucraina: Drumul către UE, condiţionat de democraţie şi statul de drept

Vicecancelarul si ministrul german de externe, Guido Westerwelle (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
02.05.2012

Guido Westerwelle, ministrul german de externe, l-a avertizat pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, că vor exista consecinţe, dacă situaţia lui Iulia Timoşenko, care susţine că a fost bătută în închisoare, nu se reglementează.

"Regimul ucrainean trebuie să ştie că drumul spre Europa trece peste un pod care se sprijină pe doi piloni: democraţia şi statul de drept", a declarat Westerwelle pentru Bild.

În plus, ca membru al Consiliului Europei, Ucraina are obligaţia de a respecta drepturile omului, a mai precizat şeful diplomaţiei germane.

El l-a avertizat pe preşedintele ucrainean că vor exista proteste ale suporterilor în timpul Campionatului European de Fotbal din Ucraina şi Polonia, dacă fostul premier aflat la închisoare nu primeşte îngrijirile medicale de rigoare.

Există "o preocupare imensă pentru starea de sănătate a Iuliei Timoşenko", a mai spus Westerwelle, care a cerut ca lui Timoşenko să i se dea drumul pentru a putea fi tratată "într-un spital german".

Într-o altă intervenţie, la postul de televiziune ZDF, ministrul german de externe a ameninţat cu blocarea ratificării acordului de asociere Uniunea Europeană-Ucraina.

Acordul "nu poate fi ratificat, în cazul în care condiţiile statului de drept nu sunt îndeplinite în mod clar", a declarat Guido Westerwelle.

Referitor la boicotarea Euro-2012, ministrul de externe a precizat că deocamdată nu se pune problema.

Potrivit Der Spiegel, cancelarul Angela Merkel a evocat un boicot politic împotriva Campionatului, dacă Kievul nu o eliberează din închisoare pe Iulia Timoşenko.

Doar ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich, care este responsabil şi cu sportul, ar putea fi exceptat de la acest boicot.

Recent, Friedrich a precizat că va participa la mediul dintre Germania şi Olanda, de la Harkov, numai dacă i se va permite să o viziteze pe Timoşenko.

Luni, purtătoarea de cuvând a preşedintelui Comsiei Europene, Pia Ahrenkilde, a precizat că Jose Manuel Barroso nu intenţionează să viziteze Ucraina, pentru a participa la evenimente din cadrul Euro 2012, având în vedere situaţia politică din această ţară.

Potrivit unor surse guvernamentale de la Berlin, preşedintele german, Joachim Gauck, nu este singurul care şi-a anulat vizita în Ucraina, unde fusese invitat de preşedintele Viktor Ianukovici la o reuniune a şefilor de stat din Europa Centrală, care se va desfăşura la Ialta, la mijlocul lunii mai. Preşedinţii austriac, ceh şi sloven ar fi declinat şi ei invitaţia. Preşedintele leton şi eston nu au luat încă nicio decizie.

Chiar şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a criticat condiţiile de detenţie ale Iuliei Timoşenko, pe care le-a caracterizat drept "complet inacceptabile".

Fostul premier Iulia Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată, în octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, fiica sa a cerut Guvernului german să îi salveze viaţa mamei sale, înainte de a fi prea târziu.

Mai multe fotografii în care Timoşenko apare întinsă pe patul din închisoare, prezentând răni pe mâini şi pe burtă, au fost postate pe Facebook. Fostul premier susţine că a fost bătută în închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor