Xi Jinping, premieră în discursul de Anul Nou: Recunoaşte că economia Chinei are probleme

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping (Getty Images)

Afacerile din China se confruntă cu dificultăţi, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au probleme în a-l găsi, a recunoscut liderul comunist Xi Jinping în timpul discursului său de duminică, în ajunul Anului Nou, potrivit CNN.

Este pentru prima dată când Xi a menţionat provocările economice în mesajele sale anuale de Anul Nou de când a început să le transmită în 2013. Premiera vine într-un moment critic pentru a doua cea mai mare economie a lumii, care se confruntă cu o încetinire structurală marcată de o cerere slabă, de creşterea şomajului şi de o încredere în afaceri afectată.

Recunoscând "vânturile potrivnice" cu care se confruntă ţara, Xi a recunoscut în discursul televizat: "Unele întreprinderi au avut o perioadă dificilă. Unii oameni au avut dificultăţi în găsirea unui loc de muncă şi în satisfacerea nevoilor de bază".

"Toate acestea rămân pe primul loc în mintea mea. Vom consolida şi întări impulsul de redresare economică", a susţinut Xi în remarcile care au fost, de asemenea, difuzate pe scară largă de mass-media de stat.

Cu câteva ore înainte de discursul liderului chinez, Biroul Naţional de Statistică (NBS) a publicat sondajul lunar privind indicele managerilor de achiziţii (PMI), care a arătat că activitatea fabricilor a ajuns în decembrie la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni.

Indicele oficial PMI din industria prelucrătoare a scăzut luna trecută la 49, faţă de 49,4 în noiembrie, potrivit unui comunicat al BNS.

Un indicator PMI de peste 50 indică expansiune, în timp ce orice valoare sub acest nivel reprezintă o contracţie. De asemenea, luna decembrie a marcat a treia lună consecutiv în care PMI din industria prelucrătoare s-a contractat.

Scăderea industriei prelucrătoare

Sectorul masiv de producţie al ţării a fost slab în cea mai mare parte a anului 2023. După o scurtă redresare a activităţii economice în primul trimestru al anului trecut, indicele oficial PMI al industriei prelucrătoare s-a contractat cinci luni, până în septembrie. Apoi a scăzut din nou sub 50.

Economia Chinei a fost afectată de o serie de probleme în acest an, inclusiv o recesiune prelungită în sectorul imobiliar, un nivel record al şomajului în rândul tinerilor, preţuri slabe şi creşterea stresului financiar la nivelul guvernelor locale.

Beijingul se străduieşte să relanseze creşterea economică şi să stimuleze ocuparea forţei de muncă, după ce a lansat o serie de măsuri de sprijin anul trecut şi a promis că va intensifica politica fiscală şi monetară în 2024.

Însă abordarea sa tot mai etatistă a economiei, care pune accentul pe controlul partidului-stat asupra afacerilor economice şi sociale în detrimentul sectorului privat, i-a speriat pe antreprenori. Represiunea guvernului asupra întreprinderilor în numele securităţii naţionale a speriat, de asemenea, investitorii internaţionali.

Sâmbătă, Banca Populară a Chinei a anunţat că a aprobat o cerere de eliminare a acţionarilor majoritari de la Alipay, omniprezenta platformă de plăţi digitale condusă de Ant Group a lui Jack Ma. Măsura înseamnă că Ma a cedat în mod oficial controlul asupra companiei pe care a cofondat-o.

Ma, care a cofondat şi Alibaba Group, a declarat în ianuarie anul trecut că va renunţa la controlul Ant, ca parte a retragerii din afacerile sale online. Companiile sale au fost primele ţinte ale represiunii fără precedent a Beijingului împotriva Big Tech, care erau percepute ca fiind prea puternice în ochii Partidului Comunist.

Dur cu Taiwanul

Xi a promis, de asemenea, că partea continentală a Chinei va fi "reunificată" cu Taiwanul, reiterând poziţia de lungă durată a Beijingului faţă de republica insulară democratic autoguvernată, cu un comentariu formulat cu fermitate înaintea unor alegeri cruciale în această ţară.

"China va fi cu siguranţă reunificată, iar toţi chinezii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un simţ comun al scopului şi să împărtăşească gloria întineririi naţiunii chineze", a declarat Xi în cadrul unei părţi a discursului său dedicată planurilor sale de modernizare şi dezvoltare a Chinei.

Comentariile au fost făcute cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Taiwan, care vor avea loc pe 13 ianuarie, şi au avut un ton mai dur decât cele din discursul său de Anul Nou în urmă cu un an.

La vremea aceea, Xi afirma: "Oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt membri ai uneia şi aceleiaşi familii", adăugând că speră că oamenii de pe ambele părţi ale strâmtorii "vor lucra împreună uniţi într-un scop, acela de a promova împreună prosperitatea durabilă a naţiunii chineze".

Xi a făcut din preluarea controlului asupra Taiwanului o piatră de temelie a obiectivului său mai larg de a "întineri" China până la o poziţie de putere şi statură la nivel global. Partidul Comunist Chinez revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, şi nu a exclus folosirea forţei pentru a cuceri insula.

Taipeiul a acuzat partidul că desfăşoară operaţiuni de influenţă înaintea alegerilor, unde actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, un candidat detestat în mod deschis de Beijing, a fost văzut drept unul dintre favoriţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe