Zeci de mii de manifestanţi cer demisia premierul macedonean Gruevski

Manifestanţii flutură steaguri macedonene şi albaneze în timpul unui miting anti-guvern în Skopje, Macedonia, 17 mai 2015.
Manifestanţii flutură steaguri macedonene şi albaneze în timpul unui miting anti-guvern în Skopje, Macedonia, 17 mai 2015. (Captură Foto)

Zeci de mii de manifestanţi au cerut duminică demisia premierului macedonean Nikola Gruevski şi a cabinetului său, conform site-ului de ştiri Novinite.

În cadrul unui protest, organizat de social democraţii lui Zoran Zaev şi câteva organizaţii publice, manifestanţii au fluturat steaguri macedonene şi albaneze în timp ce s-au strâns în faţa clădirii guvernului din Skopje pentru a cere demisia lui Gruevski dar şi a ministrului de externe Nikola Poposki.

Etnicii albanezi reprezintă aproximativ un sfert din populaţia de aproape 2 milioane a Macedoniei. 30 de presupuşi bărbaţi înarmaţi, incluzând 18 etnici albanezi din Kosovo, au fost acuzaţi de terorism după un schimb de focuri care a avut loc în Kumanovo în urmă cu peste o săptămână şi în care au murit 8 ofiţeri de poliţie. Conform opoziţiei şi analiştilor, totuşi, momentul violenţelor pare suspect ţinând cont de presiunea imensă existentă asupra guvernului Gruevski pentru a demisiona.

Conform unor estimări ale agenţiei de ştiri AFP la miting au participat aproximativ 20.000 de persoane.

Demonstraţia de duminică a avut loc după publicarea de către Zaev a unor convorbiri interceptate care par să dovedească un complot al miniştrilor ţării pentru a falsifica alegerile şi pentru a muşamaliza o crimă. Zaev susţine că Gruevski a fost în spatele monitorizării ilegale a comunicaţiilor a peste 20.000 de macedoneni. Occidentul a declarat că interceptările ilegale aruncă dubii serioase asupra stării democraţiei din Macedonia, care doreşte să se alăture Uniunii Europe şi NATO.

Guvernul, care susţine că opoziţia încearcă să destabilizeze ţara pentru propriile sale beneficii, a programat pentru luni un contra-miting – o mişcare care a declanşat temeri cu privire la o posibilă confruntare.

Liderii celor mai mari patru partide din Macedonia, incluzându-le pe cele ale lui Gruevski şi ale lui Zaev, au căzut de acord să îşi continue discuţiile luni, într-o nouă încercare de a uşura tensiunile politice din ţară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe