Şeful gărzii de stat ucrainene, demis după o tentativă de asasinat eşuată care îl viza pe Zelenski

Volodimir Zelenski (Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe şeful gărzii de stat, la două zile după ce doi membri ai acesteia au fost acuzaţi că au complotat pentru a-l asasina pe preşedinte, transmite Reuters.

Zelenski a emis un decret de demitere a lui Serhi Rud, dar nu a fost precizat numele unui succesor.

Serviciul de securitate de stat (SBU) a declarat, în această săptămână, că a prins doi colonei în serviciul gărzilor de stat care au plănuit asasinarea lui Zelenski şi a altor înalt oficiali.

Asasinarea lui Zelenski urma să fie un "cadou" oferit lui Vladimir Putin, care a depus marţi jurământul pentru un nou mandat la Kremlin., potrivit SBU.

Citiți și Doi colonei de securitate ucraineni au fost reţinuţi. Sunt acuzaţi de colaborare cu FSB pentru asasinarea lui Zelenski

Serviciul de securitate de stat a declarat că bărbaţii au fost recrutaţi de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi au divulgat informaţii clasificate Moscovei.

Potrivit SBU, bărbaţii primiseră sarcina să găsească o persoană apropiată de garda prezidenţială care să-l ia ostatic pe Zelenski şi, ulterior, să-l ucidă. Nu a existat nicio indicaţie cu privire la momentul în care presupusul complot ar fi fost dejucat.

Moscova nu a emis niciun comentariu cu privire la declaraţia SBU.

Citiți și Zelenski îl înlocuieşte pe şeful operaţiunilor speciale pentru a doua oară în şase luni

Preşedintele Zelenski a declarat anul trecut că serviciile sale de securitate au dejucat cel puţin cinci comploturi ruseşti pentru a-l asasina.

SBU a declarat că grupul de spioni a plănuit, de asemenea, uciderea şefului SBU, Vasil Maliuk, şi a lui Kirilo Budanov, şeful agenţiei de informaţii militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor