Directorul ANP: Graţierea pedepselor cu suspendare nu are niciun efect referitor la supraaglomerarea din penitenciare

Directorul ANP: Graţierea pedepselor cu suspendare nu are niciun efect referitor la supraaglomerarea din penitenciare

Se încarcă player-ul...

Graţierea pedepselor cu suspendare nu contribuie în niciun fel la reducerea supraaglomerării din penitenciare, din moment ce oamenii respectivi sunt deja liberi, a explicat Marius Vulpe, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

"Păi, v-am spus din start. După părerea mea nu are niciun efect privind supraaglomerarea din penitenciare. Ar trebui să vedeţi sau să-i întrebaţi pe cei care au iniţiat care e logica, nu mă pronunţ, dar privind supraaglomerarea din penitenciare e clar că nu are efect pentru că oamenii cu pedepsele suspendate sunt deja liberi, nu sunt în penitenciare", a declarat şeful ANP.

Întrebat dacă proiectul de lege privind graţierea, aşa cum este el acum în Parlament, rezolvă sau nu problema supraaglomerării, oficialul a replicat:

"Ca să vă pot da un răspuns foarte de clar ar trebui ca absolut toţi deţinuţi, cei 27.500, să fie analizaţi individual de o comisie, în funcţie de pedeaspă şi de dosarul lor. Dar, pe statisticile pe care noi astăzi le avem, nu rezolvă în totalitate problema. Pe acest proiect, se pot libera, astăzi, din penitenciar 8.500 de persoane".

Potrivit directorului ANP, gradul de supaaglomerare este de 144%, per total sistem. Sunt penitenciare care nu sunt supraaglomerate, dar sunt foarte puţine.

"8.500 de locuri este deficitul de locuri de cazare. Ce nu s-a înţeles, în agenda publică, sau nu am fost noi suficient de expliciţi, este faptul că niciun deţinut nu doarme în pat cu alt deţinut. Nu avem suprafaţa legală prevăzută în normativele europene alocată unui deţinut", a punctat Vulpe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale