Guvernul preconizează redirecţionarea fondurilor alocate prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a informat conducerea PDL referitor la intenţia Guvernului de a redirecţiona o parte a fondurilor europene pentru agricultură pe programele în care gradul de absorbţie şi numărul de proiecte este mai mare.

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a relatat că Tabără a obţinut acceptul Comisiei Europene pentru ca fondurile alocate unor măsuri din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală care nu au fost foarte accesate să fie direcţionate pe acele măsuri unde solicitările au fost mai numeroase. "Se suplimentează fonduri, cu 600 de milioane de euro, pentru unele măsuri care au mers foarte bine: înfiinţarea de ferme, de unităţi de procesare, serviciile neagricole din mediul rural şi turismul rural. Estimăm că pe cele 5.200 de proiecte să fie create circa 30.000 de locuri de muncă", a declarat Flutur.

De asemenea, ministerul de resort intenţionează să iniţieze alte două măsuri. Prima se deschide în iulie şi va avea ca beneficiari satele afectate de inundaţii în 2010. Astfel se alocă peste 150 de milioane de euro pentru refacerea drumurilor distruse, iar o comunitate locală poate să acceseze fonduri de până la 1,5 milioane de euro. În septembrie, va fi iniţiat programul prin care se vor putea folosi 62 milioane de euro pentru colectarea torenţilor în zonele cu terenuri accidentate.

Pe Planul Naţional de Dezvoltare Rurală sunt în jur de 60.000 de proiecte depuse, dintre care selectate 31.000, iar procentajul plăţilor efectuate deja este de 21%. Cuantumul total al Planului este de 1,6 miliarde de euro. Flutur a arătat că una dintre cele mai accesate secţiuni este măsura de modernizare a satului românesc, cu proiecte de 3.600 kilometri de drumuri modernizate, 2.700 kilometri de apă, 4.000 kilometri de canalizare, 234 cămine culturale, 187 grădiniţe.